News

Koningin Beatrix maakt plaats voor Koning Willem-Alexander

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Gisteravond kondigde Koningin Beatrix in een videoboodschap haar abdicatie aan. Op 30 april zal zij na 33 jaar de kroon overdragen aan haar zoon Prins Willem Alexander. We hebben dan niet alleen een Koning, Prinses Maxima zal de titel Koningin krijgen.


Gister aan het eind van de middag kreeg zo ongeveer iedereen op de redactie een pingeltje op z’n telefoon, een pushbericht van NOS of NU.nl met de mededeling dat een vooraf opgenomen boodschap van Koningin Beatrix twee uur later zou worden uitgezonden. Twitter explodeerde vrijwel meteen met speculaties over wat de boodschap zou zijn, iedereen was het er over eens, Beatrix zou haar vertrek aankondigen. En men kreeg gelijk.


Het is geen vreemd tijdstip voor Beatrix om de troon te verlaten. Over een paar dagen wordt onze Koningin 75 jaar, dat maakt haar de oudste vorst die Nederland ooit op de troon heeft gehad. Haar moeder nam in 1980 op 70-jarige leeftijd afstand van de troon. Op 30 april zal de dan net 46-jarige Willem Alexander op de laatste Koninginnedag voor de komende jaren gekroond worden.


Vanaf 2014 vieren we namelijk geen Koninginnedag meer op 30 april, maar Koningsdag een paar dagen eerder, op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Althans, in 2014 vieren we het op 26 april, omdat 27 april op een zondag valt. Maar in 2015 wordt Koningsdag voor het eerst op 27 april gevierd.


Niet alleen de Nederlandse pers raakt niet uitgepraat over de abdicatie (degenen die gisteravond GTST wilden kijken waren niet zo blij), ook de buitenlandse pers schrijft er veel over. Zelfs op het belangrijkste nieuws van de Amerikaanse televisie “NBC News” was het aftreden van Koningin Beatrix een Hot Item ze opende het item met “A queen abdicates in favor of her son, but not the queen you're thinking of”. Natuurlijk stonden de kranten in Europa ook vol met het grote nieuws, de kranten herinneren vooral Willem-Alexander’s bijnaam “Prins Pils” nog, die de prins kreeg omdat hij in de jaren ’80 nogal een feestbeest was.

Op Twitter zagen we ook de leukste tweets voorbij komen. Zo plaatste iemand die zich voordoet als de koningin van Groot Brittanië:


Dit slaat natuurlijk op het feit dat Queen Elizabeth al meer dan 60 jaar op de troon zit en haar alsmaar ouder wordende zoon Charles zijn tijd als koning aan zijn neus voorbij ziet gaan. In de meeste landen is het dan ook gebruikelijk om tot je dood op de troon te blijven zitten.

Iemand die zich voordoet als Prince Charles had er ook wat over te zeggen:


Arme Charles…

Winkeliers springen handig in op de abdicatie. Zo plaatste HEMA op Facebook een foto van een campingstoeltje met de tekst “Nieuwe Troon”. Bijenkorf heeft vanaf 30 januari een actie genaamd “Vier de kroning, feliciteer de koning”. In alle twaalf de Bijenkorf filialen kun je een kaartje pakken en daarop je gelukswens voor de nieuwe koning schrijven en je bedankje voor Beatrix. Ook op de Facebookpagina van de Bijenkorf valt het kaartje te downloaden. De felicitaties zullen in de etalages van de Bijenkorf komen te hangen en de leukste gelukswensen en bedankjes zullen in de krant geplaatst worden.


 

Wat vind jij van het nieuws dat koningin haar troon aan haar zoon overdraagt? Vond jij het tijd worden, of had je het niet erg gevonden als koningin Beatrix nog een paar jaar langer op haar troon had gezeten?

Bronnen: NBC News, Twitter, NOS, NU.nl