Food

5 taart recepten om van te smullen

Een zelfgebakken taart doet het altijd goed als cadeau, bedankje of om iemand op te vrolijken. En het is ook nog eens leuk om te maken! Maar wil je eens wat anders bakken dan die eeuwige appelkruimeltaart of die saaie slagroomtaart? Girlscene zet vijf heerlijke taart recepten voor je op een rij. De één is wat moeilijker dan de ander, maar succes heb je er zeker mee. Veel bakplezier!

Taart recepten om van te smullen

Taart recepten: Red velvet cake
Dit is een traditionele Amerikaanse taart. De chocoladecake is roodgekleurd met een glazuurlaag van witte chocola met roomkaas.

Wat heb je nodig?
◊ 250 gram boter, op kamertemperatuur
◊ 600 gram ruwe rietsuiker
◊ 6 eieren
◊ 2 eetlepels rode voedingskleurstof
◊ 3 eetlepels cacaopoeder
◊ 375 gram witte bloem
◊ 250 ml karnemelk
◊ 1 theelepel vanille- extract
◊ 1/2 theelepel zout
◊ 1 theelepel baksoda
◊ 1 eetlepel azijn

Voor de glazuur:
◊ 2 plakjes (200 gram) roomkaas
◊ 350 gram witte chocola
◊ 250 gram boter, op kamertemperatuur

Hoe maak je het?
Verwarm de over voor op 170°C. Vet ondertussen 3 bakvormen in van 20 cm en bestrooi de vormen met bloem. Klop in een grote kom 250 gram boter met suiker romig. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop het goed.
Meng de kleurstof met de cacao en voeg dit toe aan het mengsel. Voeg ook de bloem en de karnemelk toe gevolgd door de vanille en het zout.
Meng de baksoda met het azijn en roer het voorzichtig door het beslag. Meng niet teveel!
Verdeel het cakebeslag over de 3 bakvormen en bak het de gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het daarna afkoelen.
Voor het glazuur van witte chocola en roomkaas smelt je de witte chocola en laat je het lauw worden. In een grote kom klop je de roomkaas luchtig. Klop geleidelijk de gesmolten chocola en zachte boter erdoor tot het geheel de structuur van slagroom heeft. Vul vervolgens de cake en glaceer het.

Taart recepten: Banoffee taart
Deze taart is een Engels dessert en het is een mix van bananen, karamel en slagroom. Banoffee taart is ideaal als je geen oven tot je beschikking hebt.

taart recepten banoffee taart

Wat heb je nodig?
◊ 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram. Te koop bij o.a. AH en C1000)
◊ 150 gram Verkade Digestive biscuitjes
◊ 75 gram boter
◊ 3 grote bananen
◊ 250 ml slagroom
◊ 4 theelepels poedersuiker
◊ zakje Klopvast (dr. Oetker)
◊ donker chocola om over de taart te raspen (hoeft niet)

Hoe maak je het?
Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het 4 uur. Zorg dat het blije constant onder water blijft, anders kan het uit elkaar klappen. Laat het daarna afkoelen. De melk is nu in karamel veranderd.
Doe de biscuitjes in een afsluitbaar zakje en verkruimel het met een deegroller.
Smelt de boter in een pannetje en doe de kruimels erbij. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over een ingevette taartvorm.
Laat de bodem minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Smeer de gehele inhoud van het blikje uit over de taartbodem.
Schil de bananen, snij ze in plakjes en verspreid ze over de bodem. Klop de slagroom bijna stijf, voeg dan de poedersuiker en de klopvast toe en klop het stijf.
Door de poedersuiker en de klopvast, zal de slagroom niet snel inzakken of waterig worden. Bedek de taart met slagroom en rasp er eventueel nog wat chocola overheen.

Taart recepten: Carrot cake
Het klinkt misschien raar, een zoete taart met groenten als ingrediënt. Toch bewijst deze worteltjestaart dat dit kan!

taart recepten carrot cake

Wat heb je nodig?
◊ 200 gram boter
◊ 1 kleine winterpeen, dun geraspt
◊ 150 gram fijne kristalsuiker
◊ 2 eieren
◊ 200 gram zelfrijzend bakmeel
◊ 1 theelepel kaneel
◊ 125 gram blanke rozijnen
◊ 100 gram verse roomkaas
◊125 gram poedersuiker
◊ 1 zakje vanillesuiker

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm. Smelt daarna 150 gram boter. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of een garde door een kom. Zeef daarna het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
Bak de carrot cake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Geen idee of het al gaar is? Je test het door in de cake te prikken met een satéstokje, het stokje moet schoon uit de cake komen.
Neem de taart uit de oven en laat het minstens 1 uur afkoelen.
Laat de rest van de boeter zacht worden (niet smelten). Roer vervolgens de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer tot het glazuur glad is. Neem de taart uit de bakvorm en leg het op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft. Het klopt dat het glazuur niet hard wordt.

Taart recepten: Chocolade truffeltaart
Chocolat junkies opgelet! Deze taart is een klassieker die het altijd goed in de smaak valt (letterlijk!).

taart recepten chocolade truffel taart

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
◊ 75 gram boter
◊ 75 gram witte basterdsuiker
◊ 2 eieren, losgeklopt
◊ 75 gram zelfrijzend bakmeel
◊ 1/2 theelepel bakpoeder
◊ 25 gram cacaopoeder
◊ 50 gram gemalen amandelen

Voor de vulling:
◊ 350 gram pure chocolade
◊ 100 gram boter
◊ 3 dl slagroom
◊ 75 gram koekkruimels
◊ 3 eetlepels bruine rum

Hoe maak je het?
Vet een springvorm in met een doorsnede van 20 cm. Klop de boter en de suiker tot een luchtige massa. Voeg de eieren toe en mix het mengsel goed door.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de cacao boven een kom. Roer dit samen met de gemalen amandelen door het eimengsel. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart 20 minuten à 25 minuten op 180ºC. Laat de taart verder geheel afkoelen.
Voor de truffelaag verwarm je de chocolade, boter en slagroom langzaam in een steelpan. Roer dit tot een glad mengsel. Laat het afkoelen en zet het dan 30 minuten in de koelkast. Roer het goed door en zet het nogmaals 30 minuten in de koelkast. Voeg daarna de koekkruimels en de bruine rum toe en roer het nogmaals goed door. Schep daarna dit mengsel op de taart en zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast.

Tip: je kan de taartbodem ook vullen met bijvoorbeeld een frisse bavaroise en daarover wat witte of pure chocola heen raspen.

Taart recepten: Metseltaart of koekjestaart
Niet zo’n zin om een ingewikkelde taart te maken? Dan is deze metseltaart iets voor jou. Ook voor deze taart heb je geen oven nodig en het recept is zo simpel dat je het makkelijk met je neefjes en nichtjes kan maken.

taart recepten metseltaart koekjestaart

Wat heb je nodig?
◊ 250 gram boter, haal de boter ongeveer één uur van te voren uit de koelkast
◊ 2 pakjes Petit Beurre koekjes
◊ 75 gram bastardsuiker
◊ 2 zakjes vanillesuiker
◊ 11 theelepels oploskoffie
◊ Hagelslag

Hoe maak je het?
Meng drie theelepels oploskoffie met de boter en de bastardsuiker en mix het geheel goed door elkaar. Zorg ervoor dat de crème goed smeerbaar is.
Neem 200 cl heet water en voeg hieraan toe de overgebleven acht theelepels oploskoffie. Giet dit koffiemengsel in een diep bord.
Pak nu de koekjes (voor de eerste laag) en leg ze met de bovenkant heel even in het koffiemengsel. Leg de koekjes vervolgens op een plat bord of schaal en smeer er een laagje crème overheen.
Neem nu, voor de tweede laag, koekjes die je vervolgens aan beide kanten even doopt in het koffiemengsel.
Leg deze koekjes op de eerste laag crème en smeer daarna ook weer crème op deze koekjes.
Dit herhaal je ongeveer vijf keer. Als het goed is hou je nog crème over voor de buitenkant van de metseltaart.
Besmeer de buitenkant van de taart met de overgebleven crème.
Als dit klaar is, bestrooi je de crème met hagelslag.

De taart wordt lekkerder als je hem een dag van te voren maakt en 24 uur in de koelkast zet.

Tip: je kan ook voor de afwisseling speculoospasta gebruiken.

Hopelijk kan je wat met deze taart recepten. Eet smakelijk! 
 

Lees ook:

Must reads 👀