Lifestyle

How to deal met afwijzing?

Je hebt al je moed verzameld. Oké, daar ga je dan. ''Wil je met me op date?'' stamel je. Natuurlijk hoop je dat hij super enthousiast reageert. Maar dan geeft hij antwoord met de reactie waar je zo bang voor was. ''Nee''. Je bent afgewezen… Oh nee, wat nu?!

Afwijzing is nooit leuk. Afgewezen worden door je crush, afgewezen worden met je leuke idee in het projectgroepje of niet aangenomen worden bij een sollicitatie. Het is een super vervelend gevoel die we eigenlijk het liefst vermijden. Je voelt je verdrietig en onzeker. Je gaat aan jezelf twijfelen. Was het wel een leuk idee? Ben ik dan niet goed genoeg?

Of we het nou willen of niet: we zullen ons hele leven te maken krijgen met afwijzing. Dingen lopen nou eenmaal niet altijd zoals we het willen. Daarom is het goed om ermee leren om te gaan. En eigenlijk kun je heel veel leren van afwijzing!

afwijzing

Allereerst moet je weten dat iedereen ooit afgewezen zal worden. Ja, ook dat perfecte meisje bij jou in de klas die altijd goede cijfers haalt en er ook nog eens leuk uitziet. Er zijn (helaas) veel vormen vormen van afwijzing. Tuurlijk, je zou willen dat je niet afgewezen zou zijn, maar het is nou eenmaal gebeurd. Bedenk dan dat het niet aan jou ligt, maar dat het net zo goed iemand anders had kunnen overkomen.

Je mag je best even klote voelen als je net bent afgewezen. Want het is gewoon niet leuk. Ontken je gevoel niet. Stop het niet weg, het mag er zijn. Maar let er op dat je er niet in verzwelgt en in een negatieve spiraal terecht komt. Wees even verdrietig, maar dan is het tijd om verder te gaan.

afwijzing

Misschien voelt het even alsof de wereld vergaat, maar herinner jezelf eraan dat het niet zo is. Als je crush je bijvoorbeeld heeft afgewezen, dan kan het voelen alsof je nu niet verder kan met je leven. Dat je zonder hem niet gelukkig kan zijn. Bedenk dat je vast snel weer een andere leuke jongen zal ontmoeten en dat de crush die je afgewezen heeft jou helemaal niet waard is. Be strong!

Een heel belangrijk punt: ga situaties niet vermijden! Het is heel begrijpelijk dat je geneigd bent om je nooit meer in een situatie te laten verkeren waarin je afgewezen zou kunnen worden. Afwijzing is geen leuk gevoel en het liefst willen we ons nooit zo voelen. Maar doe dit niet! Want we kunnen ontzettend veel van afwijzing leren. Je leert veel over jezelf en je leert met afwijzing omgaan. Zonder afwijzing kun je eigenlijk niks bereiken. Weet je hoeveel Hollywood-acteurs en -actrices eerst honderd keer zijn afgewezen voordat ze een rolletje kregen?

afwijzing

Het is moeilijk, maar probeer afwijzing niet persoonlijk op te vatten. Als je bijvoorbeeld niet die baan of stage hebt gekregen, dan ligt dat niet aan jou persoonlijk. Ze zijn gewoon op zoek naar iets anders. Verander jezelf daarom nooit. In een ander bedrijf zijn ze juist hartstikke blij met jouw eigenschappen en karakter. Waarschijnlijk pas jij daar ook veel beter! Denk maar zo: het gebeurt voor een reden.

Als iemand je heeft afgewezen, blijf aardig. Iemand uitschelden of boos worden heeft geen zin en het zal zeker iemands gedachten niet veranderen. Zet je mooiste glimlach op en laat degene spijt krijgen dat hij of zij je heeft afgewezen!

En als je echt een droom hebt: blijf proberen! Als je bijvoorbeeld de droom hebt om een boek uit te geven, dan is zul je sowieso heel veel afgewezen worden. En niet een keer, maar meerdere keren. Zie afwijzing als een kans om te leren en te groeien.

afwijzing

Ben jij wel eens afgewezen? Heb jij nog tips?

Bron beeld: weheartit

Door: Emma