Health

Dit is alles wat je moet weten over het Ramsay-Hunt syndroom, waar Justin Bieber last van heeft

Vorige week deelde Justin Bieber het verdrietige nieuws dat hij behoorlijk ziek is, en daardoor meerdere shows af moest blazen. Hij vertelde toen nog niet wat hij precies had, maar daar geeft de zanger nu meer duidelijkheid over. Op Instagram deelde hij een video waarin hij uitlegt wat er aan de hand is.

Alles wat je moet weten over het syndroom van Ramsay-Hunt

Justin liet in een video op zijn Instagram weten dat zijn halve gezicht op dit moment verlamd is door het Ramsey-Hunt syndroom. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe gevaarlijk is het? 

Justice World Tour

De tour van Justin Bieber zou nu eigenlijk in volle gang moeten zijn. De Justice World Tour staat al een aantal jaar op de planning, maar werd vanwege de coronamaatregelen steeds weer uitgesteld! Maar in februari was het dan eindelijk zo ver, de tour kon beginnen! Vorige week zou Justin eigenlijk optreden in Washington D.C., Toronto en New York. En deze week zou de zanger optreden in Philadelphia. 

Meerdere shows afgezegd

Maar helaas werden deze optreden dus gecanceld, omdat Justin had aangegeven dat hij steeds zieker begon te worden. De zanger was niet meer in staat om op te treden. Waarschijnlijk worden er komende tijd nog meer shows afgezegd. Wanneer Justin weer zal beginnen met optreden is nog niet bekend.

View post on Instagram
 

Het syndroom van Ramsay-Hunt

Vorige week kondigde Justin alleen aan dat hij ziek was en daarom niet kom optreden. Hij vertelde toen nog niet wat er precies aan de hand was. Afgelopen weekend creëerde de zanger wat meer duidelijkheid. Justin heeft namelijk het syndroom van Ramsay-Hunt, maar wat is dat eigenlijk? 

Het syndroom van Ramsay-Hunt stamt af van het herpes-zoster-virus. Dit kun je overhouden als je ooit waterpokken of gordelroos hebt gehad. Je hebt het meestal ook niet door dat je dit virus bij je draagt. Over het algemeen uit dit virus zich alleen in een koortslip: een blaasje op je lip die, in de meeste gevallen, vanzelf weer weggaat. 

Maar hier kun je dus ook het syndroom van Ramsay-Hunt door krijgen. Als je dit syndroom hebt, dan gaat het virus via je oor in je gehoorzenuw in de zevende hersenzenuw zitten. Dit heet ook wel de aangezichtszenuw, en deze stuurt alle beweging van de spieren in je gezicht aan. Je kan dit op alle leeftijden krijgen en het kan ook op ieder moment terugkomen. De kans dat je het krijgt is het grootst als je heel vermoeid bent of een zwak immuunsysteem hebt, en het komt vrijwel alleen maar voor bij mensen die eerder het herpesvirus hebben gehad.

Symptomen van het syndroom

Wanneer je lijdt aan het syndroom van Ramsay-Hunt, begint dit meestal met een heftige pijn in en net achter je oor. Dit gebeurt vaak samen met gehoorverlies en duizeligheid. Dit komt doordat het virus een ontsteking veroorzaakt in de zenuw. Kort daarna verspreid het virus zich naar de aangezichtszenuw, waardoor er verlamming van de spieren in je gezicht kan optreden. Na één à twee dagen zullen er zich waarschijnlijk blaasjes vormen in de oorschelp, op het trommelvlies en in de gehoorgang. Soms zijn deze ook zichtbaar in je nek of gezicht.

De symptomen van het syndroom van Ramsay-Hunt lijken heel erg op die van een beroerte. Daarom is het belangrijk dat je direct medische hulp zoekt als je last hebt van deze symptomen. 

Behandeling voor genezing

En hoe dan verder? Het is belangrijk om na de diagnose meteen met een behandeling te starten. Deze bestaat uit antivirale medicijnen en pijnstillers. Ook worden er vaak ontstekingsremmers zoals Prednisolon voorgeschreven. Verder is deze behandeling vooral gericht op het genezen van de klachten. Als je oog bijvoorbeeld is verlamd en je deze dus niet meer kunt sluiten, kan het zijn dat je oog gaat uitdrogen. Om dit te voorkomen krijg je meestal oog druppels mee. Ook kunnen spiermassages in je gezicht een positief effect hebben. 

Bron: MargrietBeeld: Evan Paterakis

Must reads 👀