Health

Sporten op een lege maag, is dat wel een goed idee?

Soms wil je net voor je werk nog even naar de sportschool. Het ontbijt sla je daarom maar even over. Dat haal je wel weer in tijdens de lunch. Maar is het wel slim om niets te eten voordat je gaat sporten? Als je eet voordat je gaat sporten zal je merken dat je beter presteert. Ook ben je tijdens het sporten eigenlijk aan het vasten. Dit zou dan weer moeten zorgen voor het afvallen. Maar is het veilig om niet te eten voor het sporten?

Lees ook: Wist jij dit? Deze producten kan je gewoon eten tijdens het afvallen

Kan je afvallen als je niet eet voor het sporten?

Als je niet eet voordat je gaat sporten wordt dit ‘fasted cardio’ genoemd. Dit houdt eigenlijk in dat je lichaams vetten koolhydraten gaat verbranden i.p.v. de koolhydraten uit je voedsel als je sport. Je zou hierdoor sneller afvallen.

Ook kan het zo zijn dat je lichaam proteïne gebruikt als brandstof zodra je op een lege maag sport. Als je minder proteïne hebt na de workout, herstellen je spieren minder goed. Dit betekent ook dat je je vet gebruikt als energie, waardoor je niet automatisch heel het vetpercentage uit je lichaam verminderd. Dit is dan weer een minpuntje.

Is het wel veilig?

Veel onderzoeken laten alleen de positieve kanten zien, van het niets eten voor je workout. Maar vaak is dit toch niet helemaal de bedoeling. Als je toch besluit om te gaan sporten op een lege maag kan je energiebronnen verbranden die ervoor zorgen dat je minder weerstand hebt. Ook kan een lage bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je niet lekker gaat voelen. Je voelt je dan vaak misselijk en duizelig. En met honger naar de sportschool is toch nooit een goed idee?

Lees ook: Science says: vervang je eiwitshake na het sporten met een glas chocolademelk!

Dus wat heb je geleerd?

Het is niet gelijk heel ernstig om op een lege maag te sporten. Zolang je dit maar niet te vaak doet. Als je bijvoorbeeld twee keer per dag naar de sportschool gaat kan je wel verwachten dat dit niet ideaal is voor je lichaam. Drink genoeg water en eet gezond. Dan behaal je vanzelf wel al je doelen.

Bron: fem-femBeeld: Pinterest

Must reads 👀