Food

What? De wasabi bij je bij je sushi krijgt is nep?

Sushi eten wij het liefst elke dag. En waar je ons nou echt voor wakker kan maken is de komkommer maki sushi met sojasaus en een beetje wasabi. Yum.. Het water loopt nu al m’n mond in! Tenminste…wist jij dat wij al die tijd opgelicht zijn!? De wasabi die je bij je sushi geserveerd krijgt blijkt gewoon nep te zijn! Nee, hoe dan!?

Lees ook: Deze sushi sandwich gaat viral op TikTok en zo maak je ‘m

Eet jij er wel echte wasabi bij?

Ik ga het een beetje griezelig maken. Want dat groene spul dat wij altijd bij onze sushi eten is dus helemaal geen wasabi! Maar nu vraag je je misschien af: wat heb ik dan al die tijd gegeten!?

Lees ook: Gadver, maar toch proberen: frikandel speciaal-sushi

De wasabi die wij eten is dus geen wasabi!

Er is een Italiaans-Japanse chef-kok genaamd Aya Tamamoto, die ons verteld dat de wasabi in Nederland dus geen echte wasabi is. Shocking! Echte wasabi is me-ga duur! En het wordt gemaakt van een moerasplant, die niet zomaar overal groeit. Dat komt omdat de omstandigheden in Nederland niet ideaal zijn voor de plant. Om het te laten groeien moet het namelijk heel koud zijn, ook moeten de wortels onder water staan. Als laatst mag er ook geen daglicht bij de plant komen. Dan kan je de wortel van de moerasplant eindelijk na anderhalf jaar gebruiken. Maar dan… de wasabi is erg kort houdbaar. Na zo’n 15 minuten gaat de smaak er al af! Nahh, dit had je niet gedacht! Daarom kan je ook geen ‘echte’ wasabi vanuit Japan laten exporteren. Tegen de tijd dat het hier is zit er al geen smaak meer aan.

Wat is onze Nederlandse wasabi dan?

Nu je weet dat wij geen echte wasabi eten ben jij vast benieuwd wat wij dan bij onze sushi geserveerd krijgen. Sander, een Nederlandse IT-er heeft geprobeerd wasabi te kweken. Dit lukte! Alleen kan je deze wasabi niet verkopen in de winkel. (Waarschijnlijk omdat het z’n smaak verliest) Om het te proeven moet je dus naar een écht naar Japans restaurant. Het spul wat wij nu bij onze sushi krijgen is een mixje van mierikswortel, mosterdpoeder en een groene keurstof!

Ach ja, hoe dan ook wij gaan alsnog genieten van de sushi met neppe wasabi met een groene kleurstof!

Bron: fem-femBeeld: Pinterest

Must reads 👀