News

Make-up lijn Nikkie alweer (!) onder vuur door ”racistische lijn”

Nog niet zo lang geleden kwam fashion icon Nikkie Plessen in het nieuws, omdat ze een foundationlijn uitbracht. De lijn werd niet goed ontvangen omdat er maar 7 verschillende kleuren waren! Mensen noemden het racistisch en uitsluiting. Nu was het al een tijdje stil rondom de situatie, tot Douglas aankondigde dat ze Nikkie’s nieuwe (of geupgrade) lijn gaan verkopen. 

Opnieuw dikke bak kritiek op foundation Nikkie

Ook influencers reageren boos op het nieuws.

 

Kritiek op de make-up lijn

Sinds kort heeft onderneemster Nikkie Plessen een eigen make-up lijn. Hier verkoopt ze van alles: van foundation, tot oogschaduw tot lippenstift, noem maar op. Het is redelijk duur, net als de rest van haar merk. Daarnaast kwam er veel kritiek op de foundation-lijn van Nikkie; er waren maar zeven kleuren beschikbaar, waarover zij als reden gaven dat ”die voor iedereen geschikt waren” en ”je ook twee kleuren kan mengen”. Iedereen die zich tegen deze lijn uitsprak werd geblokkeerd door Nikkie en haar business account. Needless to say kwam hier een dikke lading kritiek over.

 

Vera Camilla

Ook influencer Vera Camilla heeft zich hierover uitgesproken. Via haar Instagram Stories laat ze weten dat ze het niet vindt kunnen dat de Douglas deze ”racistische onzin” verkoopt. ”Ik ben sprakeloos. Douglas, waarom supporten en verkopen jullie deze racistische onzin?” schrijft de influencer. ”Remember die 7 kleuren foundation, echt geschikt voor *iedereen* want met een donkere huid kun je toch mengen?! Wij zijn het niet vergeten hoor. En dat Nikkie en team iedereen zonder vinkje blokkeerde ook niet.”

 

Steunende reacties

Nadat roddelqueen FawryNotSawry hier een video over maakte, en zei dat hij het er niet mee eens was dat het racistisch was, reageerde Vera hier weer op met een duidelijke uitleg over waarom het wél racistisch is. ”De situatie is racistisch, ik noem niemand persoonlijk een racist,” schrijft ze. ”Google eens naar onbewust racisme. Als een merk alleen make-up wil maken voor de witte consument, terwijl bij hoog en laag wordt beweerd dat de foundations echt voor iedereen zijn dan moet je bij jezelf afvragen of er de juiste keuzes zijn gemaakt.”

Ook veel volgers van Farja zijn het niet eens met wat hij in de video heeft gezegd. Reacties zoals ”Mensen worden uitgesloten op basis van hun huidskleur. Dus ja, dat is (onbewust) racisme” en ”Nikkie Plessen is alles behalve inclusief, sluit donkere vrouwen (foundation), vollere vrouwen (past niet bij merk) en Islamitische vrouwen (winactie) uit. Schakelt reacties uit en levert op geen enkele wijze commentaar,” stroomden binnen. Heavy…