Lifestyle

Science says: dit is waarom papieren boeken beter voor je zijn dan e-books

E-books: we kunnen niet meer zonder ze en ze zijn mega gemakkelijk mee te nemen. Ideaal zou je denken, maar niks is minder waar, want uit onderzoek blijkt nu dat papieren boeken eigenlijk veel beter voor je zijn. Huh, hoe kan dat nou eigenlijk? Lees snel verder, dan leggen wij het voor je uit! 

 

Dit is waarom papieren boeken beter voor je zijn dan e-books

E-books, je kunt ze makkelijk even snel in de trein lezen, je kunt ze simpel meenemen op vakantie en je kunt tijdens je lunch pauze zo toch nog een paar spannende bladzijdes lezen. Klinkt perfect, want je kunt ze overal mee naar toe nemen en ze wegen bijna niks. Maar toch is niets minder waar en zijn papieren boeken eigenlijk een stuk beter voor je. Hoe dat kan? Uit onderzoek van de Universiteit van Stavanger in Noorwegen blijkt dat het lezen van papieren beter voor je is dan het lezen van e-books, omdat mensen die een echt boek lezen zich vaak meer herinneren van het verhaal dan mensen met een e-reader. Dit komt omdat onze hersenen ons hebben geleerd dingen op te slaan wanneer je een bladzijde omslaat en omdat je bij een e-reader natuurlijk geen bladzijdes om slaat krijgen je hersenen dit seintje om het op te slaan dus niet. 

Een e-reader lees je vaak scannend

Daarnaast lees je een e-reader vaak sneller en scan je de bladzijdes meer dan dat je echt leest wat er staat, waardoor je het verhaal dus een stuk minder goed opslaat dan bij een echt boek. Als we voor ons zelf spreken zijn wij de verhalen via een e-book ook altijd binnen no time vergeten. Maar ondanks dat een papieren boek beter is om te lezen snappen we ook wel dat je geen stapels met papieren boeken mee neemt in je koffer op vakantie. Die ruimte wil je natuurlijk veel liever gebruiken voor extra zomer items en wat dat betreft is een e-reader dan weer makkelijker, right?