Health

Gezonde voedingsproducten die verassend veel calorieën bevatten

Roos-Sanne

Sommige etenswaren zijn alleen gezond in kleine hoeveelheden. Dit kan komen doordat, ondanks ze gezond zijn, er veel vetten of calorieën inzitten. Daarom wordt het aangeraden om deze producten wel te eten, maar het op een bepaalde portie per dag te houden. 

Deze voedingsproducten zijn mega gezond, maar zitten bomvol calorieën

Als je wil afvallen kan het helpen om deze producten te eten, maar als je er te veel van eet kun je er juist van aankomen! Hou je dus aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, en dan zit je wel goed.

 

Avocado

Een avocado is écht iets wat we eindeloos kunnen eten: we maken er guacamole van, smeren het op geroosterd brood, of bedenken er nieuwe, creatieve recepten mee. Heerlijk! Maar een avocado zit ook bomvol calorieën en vetten. En hoewel het gezonde vetten zijn, kun je er alsnog van aankomen als je er te veel van binnenkrijgt. In één avocado zit gemiddeld zo’n 335 calorieën! Het wordt daarom aanbevolen om maximaal een halve avocado per dag te eten.

 

Gedroogd fruit

Met gedroogd fruit is het hetzelfde verhaal: supergezond, maar in kleine hoeveelheden. In gedroogd fruit zit namelijk meer suiker dan in normaal, vers fruit. Waar je van vers fruit ongeveer twee stuks per dag ”mag”, zit je met gedroogd fruit op een aanbevolen hoeveelheid van 20 gram (nog geen 2 handjes).

 

Noten

Noten kunnen ongezond zijn om meerdere redenen. Als ze geroosterd of gezouten zijn, is het al meteen veel minder gezond. Eigenlijk worden alleen ongeroosterde en ongezouten noten aangeraden om te eten. Daarnaast zitten noten ook bomvol vetten. Opnieuw zijn dit gezonde vetten, maar slechts in kleine hoeveelheden. Voor vrouwen onder de 50 en mannen onder de 69 wordt 25 gram per dag aangeraden. Als je ouder bent dan dat: maximaal 15 gram!

 

Hummus

Hummus is één van onze favoriete, gezonde broodtoppings of dipsausjes voor rauwkost. En ja, het is ook zeker gezond maar er zitten ook heel veel calorieën in. Als je één boterham smeert met hummus, smeer je er namelijk zo’n 64 calorieën op. Nu is het nog niet zo erg als je het op brood eet, maar hummus wordt ook vaak los gegeten. Als je het los eet, wordt het aangeraden om 2 tot 3 keer per week maximaal 135 gram (één opscheplepel) te eten.