Lifestyle

Alles wat je moet weten over Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Vandaag, 31 maart, is Internationale Dag van Transgendervisibiliteit! Het is een dag die bedoeld is om meer bewustwording te creëren in de samenleving, want transpersonen ervaren helaas nog dagelijks discriminatie en onbegrip van de medemens.

31 maart: de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit!

Wij leggen je uit waarom deze dag nog steeds hard nodig is, en waar het vandaag om draait: 

 

Waar staat de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit voor?

Op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit vieren we de gelijkheid van transgender personen. Veel transpersonen krijgen namelijk nog veel te vaak te maken met discriminatie. Voornamelijk als resultaat van onbegrip, vandaar dat deze dag sinds 2009 door transgenderactiviste Rachel Crandall in het leven is geroepen om meer begrip bij de medemens te creëren. 

 

Wat kun jij doen?

Wil jij ook iets doen om te helpen, maar weet je niet wat? Daar kunnen wij je wel tips voor geven :).

 

Doneren

Je kan doneren aan transgenderorganisaties, maar je kan ook transgender mensen individueel supporten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je favoriete transgender creators te volgen en hun content te delen met anderen.

View post on Instagram
 

 

Word bewust

Je kan research doen, om jezelf en ook anderen te kunnen onderwijzen. Zo staan er online tal van goede video’s, films, series en podcasts. Hier een paar tips op een rijtje:  

  • Disclosure
    Disclosure is een Netflix docu die gaat over de mediarepresentatie van transgender personen. Hoewel er nu natuurlijk veel meer – positieve – aandacht komt voor transgender personen, zijn we er nog lang niet. Ook zoomt de documentaire in op de mediarepresentatie van transgender personen in het verleden en hoe dat ervoor gezorgd heeft hoe er nú naar transpersonen wordt gekeken.
  • Laverne Cox Presents: ‘The T Word’
    Zeven transgender jongeren worden gevolgd waardoor de dagelijkse problemen van jonge transpersonen aan het licht komen. Hoewel ze gewoon een normaal leven proberen te leiden, wordt dit hun stukken moeilijker gemaakt door de mensen om hen heen. Deze docu creëert meer bewustwording voor cis personen, en is daarmee zeker one to watch
  • Genderbende
    In de documentaire Genderbende komen vijf mensen naar voren, die zich geen man én geen vrouw voelen. Ook zij krijgen helaas nog veelal te maken met discriminatie in het dagelijks leven. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal en de problemen waar zij mee moeten kampen. Je kan deze educatieve documentaire gratis bekijken op 2Doc!
  • Kutmannen
    Ken jij het YouTube-kanaal Kutmannen al? Dit is een groepje transgender mannen die vragen beantwoorden en vertellen over hun levens als transgender mannen. Zij maken alles bespreekbaar en nemen geen blad voor de mond. Als je dus meer van de talk video’s bent in plaats van documentaires, is dit een goede aanrader!
  • Genderkwiebus
    Genderkwiebus is een podcast van Nanoah Struik, waarin Nanoah vertelt over alles dat met genderidentiteit te maken heeft. Nanoah – die zelf graag als die/hen aangesproken wil worden – is een LGBTQIA+ activist die bewustwording rondom genderidentiteit wil creëren. En met de podcast die die heeft, is die daar goed mee bezig!
  • NB: My Non-Binary Life
    NB: My Non-Binary Life is een podcast die wordt gemaakt door de BBC. Zoals je aan de titel al kan horen, gaat deze hele podcast over non-binair zijn. Als jij je dus afvraagt wat non-binair zijn nou eigenlijk is, kampt met vragen en/of als je zelf non-binair bent, is deze podcast mega fijn. 

 

Hoewel je je steentje echt bijdraagt door bovenstaande tips op te volgen, blijft natuurlijk de belangrijkste tip om iedereen te accepteren om wie diegene is. Zo zorgen wij samen voor een veilige samenleving! 

Bron: Cosmopolitan

Must reads 👀