Lifestyle

Dít is het modaal inkomen in Nederland in 2022

Roos-Sanne

The sigh of relief wanneer je salaris weer op je rekening wordt gestort; heerlijk! Vooral als je lekker verdient, natuurlijk. Als je niet eerlijk betaald krijgt voor wat je doet, is het een ander verhaal. Maar wat is het modaal inkomen van Nederland eigenlijk? 

Dit is dus het modaal inkomen van Nederland in 2022

Goed nieuws: het ligt hoger dan vorig jaar!

Wat is ”modaal inkomen”?

Veel mensen verwarren het modaal inkomen nog steeds met het gemiddelde inkomen. Dit klopt alleen niet. Doordat er grote verschillen zijn tussen de mensen die heel veel verdienen en de mensen die heel weinig verdienen, is het gemiddelde inkomen niet helemaal betrouwbaar. Daarom meten we met het modaal inkomen. Dat is het inkomen dat het meeste voorkomt. ”Jan Modaal” is dus een fictief persoon dat precies het modaal inkomen verdient. Als je een groep willekeurige mensen bij elkaar zet, is de kans dus groot dat er minstens één Jan Modaal tussen zit. 

Lees ook: Ha, dit bedrag moet jij dus eigenlijk gespaard hebben

Het modaal inkomen van Nederland

Het modaal inkomen is dit jaar best wel wat gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2017 was dit zo’n €34.000 (€2.833,33 bruto per maand). In 2020 was dit €36.500 (€3.041,67 bruto per maand), en in 2021 is dit getal gelijk gebleven. Maar dit jaar is het modaal inkomen nogal hard gestegen! Op dit moment ligt het namelijk op €38.000, wat gelijkstaat aan €3.166,67 bruto per maand!

Lees ook: Als je deze 5 dingen doet zal je nooit rijk worden

Wat veroorzaakt die stijging?

Het modaal inkomen stijgt bijna elk jaar, en vaak met zo’n €500-€1.000. De stijging van het modaal inkomen kan verschillende oorzaken hebben. De grootste oorzaak is inflatie en deflatie. Geld wordt meer of minder waard, dus we gaan dan ook meer of minder verdienen. Daarnaast is de belasting ook belangrijk. Het belastingpercentage was eerst 37,1%, en nu 37,07%.

Bron: FEM FEM