Lifestyle

Op deze leeftijd worden vrouwen gemiddeld voor het eerst zwanger

Roos-Sanne

Sommige mensen hebben al heel lang een kinderwens, terwijl anderen het misschien (nog) niet zo zien zitten. Dat is allemaal prima natuurlijk: ieder z’n ding. Maar mensen die wél een kinderwens hebben, zien het allemaal anders voor zich. De één wil al vroeg moeder worden en een groot gezin, terwijl de ander juist op latere leeftijd pas een kind wil. Dus wat is nou de gemiddelde leeftijd dat een vrouw haar eerste kind krijgt?

Dit is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen een eerste kindje krijgen

Het is later dan je misschien zou denken!

Leeftijd door de jaren heen

De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje krijgen, is door de jaren heen veranderd. Dertig jaar geleden lag de gemiddelde leeftijd op 27,3. Niet per se laat, toch? Tien jaar geleden lag de leeftijd al iets hoger, namelijk op 29-jarige leeftijd. Tegenwoordig ligt het nog hoger. De gemiddelde Nederlandse vrouw wordt namelijk op haar 30e voor het eerst zwanger.

Lees ook: Dit is wat het betekent als jij droomt dat je zwanger bent

Buitenland

Vergeleken met andere Europese landen ligt Nederland qua leeftijd best wel hoog. Samen met Italië, Spanje, Ierland en Griekenland, waar vrouwen gemiddeld ook op hun 30ᵉ hun eerste kindje krijgen, zijn wij de ”laatbloeiers” van Europa. In Bulgarije beginnen ze juist het vroegst aan kinderen: gemiddeld wordt de vrouw daar op haar 26ᵉ voor het eerst zwanger. In Roemenië ligt deze leeftijd op 26,3, en in Letland op 26,5. Binnen Europa loopt het dus nogal uiteen!

En mannen dan?

Op welke leeftijd krijgen mannen dan hun eerste kindje? In veel heteroseksuele relaties komt het voor dat de man ouder is dan de vrouw. Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat de leeftijd voor mannen hoger ligt dan voor vrouwen. Mannen zijn gemiddeld namelijk 32,7 jaar oud zodra ze hun eerste kindje krijgen!

Lees ook: Oei, mensen met dit sterrenbeeld worden dit jaar zwanger!

Must reads 👀