Lifestyle

Op deze leeftijd worden vrouwen gemiddeld voor het eerst zwanger

Sommige mensen hebben al heel lang een kinderwens, terwijl anderen het misschien (nog) niet zo zien zitten. Dat is allemaal prima natuurlijk: ieder z'n ding. Maar mensen die wél een kinderwens hebben, zien het allemaal anders voor zich. De één wil al vroeg moeder worden en een groot gezin, terwijl de ander juist op latere leeftijd pas een kind wil. Dus wat is nou de gemiddelde leeftijd dat een vrouw haar eerste kind krijgt?

Dit is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen een eerste kindje krijgen

Het is tijd om de biologische klok en de maatschappelijke verwachtingen onder de loep te nemen, want de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje krijgen blijkt later te zijn dan je wellicht zou denken!

Leeftijd door de jaren heen

Terug in de tijd, zo’n dertig jaar geleden, lag de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste stapjes zetten in het moederschap op 27,3 jaar. Niet bepaald laat, zou je zeggen. Maar als we de klok tien jaar terugdraaien, zien we toch een opmerkelijke stijging. Tien jaar geleden was de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen moeder werden al gestegen naar 29 jaar. En nu, in het huidige tijdperk, is er nog een extra kaarsje bijgekomen op de verjaardagstaart van het moederschap, want de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kindje krijgen, ligt nu op 30 jaar.

Buitenland

Laten we eens een vergelijking maken met onze Europese buren. In vergelijking met landen als Italië, Spanje, Ierland en Griekenland, waar vrouwen gemiddeld ook op hun 30e moeder worden, behoren wij tot de ‘laatbloeiers’ van Europa. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Bulgarije, waar vrouwen juist opvallend vroeg aan kinderen beginnen, gemiddeld al op hun 26e. Roemenië volgt met 26,3 jaar en Letland met 26,5 jaar. Kortom, binnen Europa is er sprake van een aanzienlijke diversiteit in het moederschapslandschap!

En mannen dan?

Maar laten we de mannen niet vergeten. In veel heteroseksuele relaties is het niet ongebruikelijk dat mannen ouder zijn dan hun partners. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden, hoger ligt dan die van vrouwen. Mannen tikken gemiddeld namelijk de 32,7 jaar aan op het moment dat ze voor het eerst met luiers in de weer gaan. Zo zie je maar dat zwanger worden met een boel verschillende dingen samenhangt; geslacht, cultuur en biologie!

Beeld: Jane the virgin