Love

Dit is de gemiddelde leeftijd waarop stellen gaan samenwonen

Wanneer ben jij gaan samenwonen met je partner? Was je al wat ouder of juist nog jong? Of zijn jij en je lover juist nu een toekomst aan het plannen en zijn jullie van plan om bij elkaar in te trekken? Uit onderzoek blijkt dat het verleden van je ouders deels bepaalt wanneer jij gaat samenwonen.

Wanneer gaan koppels gemiddeld samenwonen?

Het volgende blijkt uit de cijfers van het CBS: waren je ouders al jong bij elkaar? Dan is de kans groot dat jij ook op jonge leeftijd gaat samenwonen. Andersom geldt dat ook zo: als je ouders al wat ouder waren toen ze samen kwamen, dan ga jij ook op latere leeftijd pas samenwonen. Fun fact: je gaat ongeveer een half jaar later samenwonen dan de leeftijd waarop je ouders gingen trouwen.

Wat ook opvalt: deze uitkomst is voor mannen en vrouwen gelijk, maar toch gaan mannen gemiddeld twee jaar later voor het eerst samenwonen. Dit kan weer te maken hebben met het ideale leeftijdsverschil in een relatie.

Vrouwen nemen vaak al op vroege leeftijd de beslissing om te willen samenwonen. Zij hebben een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Het gemiddelde van de man ligt op het moment op 24,9 jaar, dus dat is bijna 25 jaar.

Gescheiden ouders en samenwonen

Nu vraag je je misschien af: hoe zit het dan met ouders die gescheiden zijn? Als ouders gescheiden zijn, gaan hun kinderen ook eerder samenwonen. Dochters doen dit op 22,3-jarige leeftijd. Ze gaan misschien wel sneller samenwonen, maar trouwen doen ze soms niet eens. Als ze überhaupt al willen trouwen zijn ze vaak ouder dan de gemiddelde trouwleeftijd.

Lees ook:
Ga jij samenwonen met je lover? Met deze tips wordt het een succes

Wil jij graag samenwonen?

Misschien val jij wel totaal buiten deze statistieken, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo erg. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij de keuze en je lover moet er natuurlijk hetzelfde over denken.

Dit zijn vragen die je aan jezelf en je partner kan stellen, om zeker te weten dat jullie klaar zijn voor het samenwonen:

  • * Wat wordt de taakverdeling in het huishouden?
  • * Zitten we goed qua financiën?
  • * Kunnen we goed communiceren?
  • * Kunnen we elkaar voldoende ruimte geven, ook al wonen we straks samen?

En natuurlijk is het goed om na te denken over de lange termijn. Redenen zoals: het is goedkoper, zo hoef ik niet steeds heen en weer te reizen, is natuurlijk geen goeie reden. Dit zou eventjes goed uitkomen, maar in de toekomst heb je hier weinig profijt van.