Beauty

Deze 4 feiten en fabels over poriën wil je weten

Roos-Sanne

Je poriën laten krimpen, weghalen of verstoppen onder make-up: we doen het allemaal wel eens, maar kunnen deze dingen eigenlijk wel? Veel vrouwen vragen zich af hoe ze van hun poriën af kunnen komen. Om jullie toekomstige mislukte pogingen te besparen zijn dit alle feitjes en fabeltjes over poriën op een rij!

Alle feitjes en fabeltjes over poriën

Spoiler alert: nee, je kan ze niet weghalen ;).

 

Wat zijn poriën precies?

Poriën zijn die kleine, zwartje gaatjes die je in je huid hebt zitten. Waarschijnlijk zijn ze in je gezicht rond je neus het ”grootst”. Je poriën zorgen ervoor dat er een laagje vet over je hele huid wordt verspreidt wat dient als een soort beschermlaag van je huid. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je huid kan ademen. Ze zijn dus eigenlijk best handig!

Lees ook: Zo zie jij er op je best uit zonder make-up

1. Je poriën worden kleiner als je er koud water overheen doet

Fabel! Je poriën hebben namelijk geen spiertjes. Ze kunnen dus niet groter of kleiner worden door temperaturen.

2. Poriën kunnen groter worden door verstopping

Feit! Het is helaas niet wat je wilt horen, maar hierdoor kunnen ze wel groter worden. Je poriën kunnen verstopt raken door dode huidcellen. Een goede manier om dit te voorkomen is door je huid regelmatig te scrubben.

Lees ook: DIY: je eigen scrub maken

3. Er bestaan poriën-verkleinende crèmes (die werken)

Fabel. Nou ja, ze bestaan wel, maar ze werken niet. Don’t waste your money on them! Het enige wat deze crèmes doen is je huid irriteren, waardoor ze tijdelijk kleiner lijken. Het werkt dus niet, en het is slecht voor je huid.

4. Je poriën worden beter zichtbaar als je elasticiteit verliest in je huid

Feit! Als je ouder wordt, verlies je de elasticiteit in je huid. Je poriën zullen dus ook beter zichtbaar worden als je ouder wordt. Daarom is een goede skin care routine zo belangrijk!

Bron: Women's Health