Lifestyle

Oh, oh: aan deze vijf dingen kan je merken dat je te egoīstisch bent in je relatie

Een gezonde relatie bestaat uit een goede balans tussen geven en nemen. Hoewel het echt niet erg is om soms jezelf op één te zetten, zit er een verschil tussen jouw behoeften belangrijk vinden en straight up een beetje egoïstisch te zijn naar je partner. Aan deze 5 dingen kun je herkennen dat je te egoïstisch bent in je relatie! 

5 dingen waaraan je herkent dat je té egoïstisch bent

Het is nou niet bepaald fijn als je een egoïstische partner hebt. Als jij jezelf herkent in deze 5 dingen is het misschien tijd om iets in je gedrag te veranderen. 

1. Je prioriteit is ‘ik’ en niet ‘wij’

Doen jullie vaak de dingen die jij wil? Terwijl je partner dat eigenlijk misschien helemaal niet wil? Dit is – afhankelijk van de context natuurlijk – vaak best wel egoïstisch. Het beste om te doen in dit soort situaties is een oplossing zoeken die jullie allebei willen, of om een compromis te sluiten. Het is alleen niet de bedoeling dat één iemand altijd zijn/haar zin krijgt en de ander eigenlijk nooit.

2. Veel regels

Het is natuurlijk niet erg om afspraken te maken over bepaalde dingen, maar als jij je partner allerlei regels geeft over dingen die hij/zij niet mag doen, is dit voor je partner niet echt leuk. Het kan voelen alsof zijn/haar vrijheid wordt afgenomen om jou te pleasen.  

3. Nooit vragen naar zijn/haar dag

Het is toch superfijn als je partner aan jou vraagt hoe je dag was, en je de kans krijgt om even lekker al je gevoelens te uiten? Dit vindt jouw partner ook! Het kan natuurlijk zijn dat je door je eigen verhaal vergeet naar zijn of haar dag te vragen, maar doe wel echt je best om hieraan te denken. Het zijn de kleine dingetjes die laten zien dat je wél geïnteresseerd bent in je partner. 

4. Door je partner heen praten

Deze is wel een beetje vergelijkbaar met de vorige. Als je dan naar je partners dag hebt gevraagd, maar je laat hem/haar niet uitpraten en begint over je eigen verhaal kan dit heel egoïstisch overkomen. Je lijkt ongeïnteresseerd in wat je partner te vertellen heeft. Voor je partner is dat niet fijn en het is ook simpelweg niet netjes om door iemand heen te praten. 

5. Je lijkt niet blij te zijn voor je partner

Als je partner iets leuks heeft meegemaakt, hoor jij mee te gaan in zijn/haar enthousiasme. Als we iemand waar we van houden gelukkig zien worden wij daar ook gelukkig van, dat is iets menselijks. Als jij dus niet blij bent voor iets leuks dat je partner overkomt kan dat op hem/haar overkomen alsof het je niet uitmaakt. Als dit te vaak voorkomt kan het zelfs zijn dat de relatie toxic begint te worden.