Lifestyle

Met deze maatregelen zorg jij ervoor dat je online veilig (bezig) bent

Roos-Sanne

Het internet is natuurlijk een hartstikke leuke plek waar je makkelijk vrienden kan maken. Maar inmiddels weet ook iedereen wel dat het internet een onveilige plek kan zijn. Er kan van alles fout gaan: je persoonsgegevens kunnen gestolen worden, privéfoto’s kunnen uitlekken of dingen zoals stalken worden ook heel makkelijk gemaakt. Daarom hebben we wat tips voor je hoe je het internet zo veilig mogelijk kan gebruiken! 

7 tips zodat jij veilig kan internetten

Het internet is natuurlijk volledig in ons dagelijks leven geïntegreerd. Dat is niet voor niks, je kan er namelijk heel leuk gebruik van maken. Maar er zit ook zeker een onveilig randje aan. No worries, want met onze tips kan jij alsnog lekker veilig internetten!

1. Nooit je volledige naam gebruiken

Je volledige naam is aan álles gekoppeld. En meer hiervan staat op internet dan jij waarschijnlijk zou denken. Als jij je volledige naam gebruikt, kan iedereen die informatie dus vinden. Soms kan iemand hierdoor zelfs aan je adres komen! 

2. Gevoelige informatie delen

Daarmee bedoelen we telefoonnummers, e-mailadressen, persoonsgegevens, bankgegevens, wachtwoorden, eigenlijk alle privé gegevens die je je maar kan bedenken. Al deze gegevens kunnen tegen je gebruikt worden, zo kunnen er nepaccounts mee aangemaakt worden of kan het gebruikt worden om extra gegevens van jou te kunnen verzamelen.

3. Locatie en adres

Als je een foto deelt waarop je op het terras zit, kan het zijn dat iemand je daar komt opzoeken natuurlijk. Als je die foto alleen met vrienden deelt zal het wel niet zo snel fout gaan, maar als je een openbaar profiel hebt moet je daar wel mee oppassen natuurlijk. Check ook altijd de achtergrond van je foto’s: is er een straatnaam zichtbaar? Of een huisnummer?

4. Check iedereen die contact met je zoekt

Krijg je ineens een DM van iemand? Daarop reageren is natuurlijk prima, maar wees wel voorzichtig met welke informatie je deelt. Neem je tijd om elkaar te leren kennen en – één van de belangrijkste dingen – kijk wie jullie als gemeenschappelijke vrienden hebben. 

5. Persoonlijke informatie

Tegenwoordig is het heel normaal dat mensen van alles op hun social media delen. Veel mensen zijn open over hun seksualiteit of diagnoses bijvoorbeeld. Natuurlijk is dit goed om een gemeenschap te vormen en dingen te normaliseren, maar als jij je hier niet goed bij voelt moet je het niet doen. Het is jouw privéleven, en dit gaat niemand anders wat aan.

6. Let op met naar online georganiseerde evenementen gaan

Een protest of ander soort evenement kan een totaal andere achterliggende gedachte hebben dan jij misschien had verwacht. Als je naar evenementen gaat die via het internet georganiseerd zijn kan het dus zijn dat iemand misschien niet de zuivere intenties had dan jij in eerste instantie had gedacht. Pas dus op met drankjes aannemen, formulieren invullen of andere dingen. Ook als je één op één gaat afspreken is het natuurlijk heel belangrijk om dit op een veilige manier te doen.

7. Laat anderen niet zomaar alles plaatsen

Je mag best tegen de mensen om je heen zeggen dat je niet wilt dat ze iets over jou delen. Of dat nou persoonlijke informatie is die zij in een verhaal/tekst willen delen, of een bepaalde foto waar jij je niet fijn bij voelt, zeg nee. Als jij niet wilt dat deze informatie op het internet te vinden is, is dat jouw keuze, niet die van iemand anders.