Health

10.000 stappen? Dit is waarom dat eigenlijk heel goed is voor je (mentale) gezondheid

Maart 2020; ook wel de tijd van de lawa’s. Nu onze drukke levens weer volop bezig zijn, hebben we helaas niet zoveel tijd meer om dagelijks een wandeling te maken. Terwijl nu blijkt dat elke dag 10.000 stappen zetten beter is dan drie keer per week naar de sportschool gaan!

Waarom 10.000 stappen zetten heel goed is voor je (mentale) gezondheid

Tijd om die wandelingen weer terug in onze dagplanning te gooien, dus.

Een hele work-out

Door dagelijks 10.000 stappen te zetten verbrand jij tussen de 400-500 calorieën. Omdat wandelen eigenlijk cardio is met een lage intensiteit, zal jouw lichaam snel vet verbranden. En daar val je dus van af! En goed om te weten: de 10.000 stappen haal jij al binnen 1,5 uur. Dus door tijdens je lunchpauze en na het avondeten een half uur een wandeling te maken, heb jij die 10.000 stappen zo gehaald. 

Verlaagt risico op ongeveer elke ziekte

Wij zijn erachter gekomen dat wandelen ongeveer het medicijn is tegen (bijna) élke ziekte, je kan het vergelijken met drie liter water drinken op een dag. Wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Zo heb je minder kans op hart- en vaatziekten en helpt het ook tegen de gevolgen van diabetes. Vrouwen die actief zijn hebben minder kans op borstkanker, zo’n 25% minder kans dan vrouwen die niet zoveel wandelen wandelen.

Goed voor je lichaam

Het vermindert dus het risico op ziek worden en het zetten van 10.000 stappen per dag is ook nog eens erg goed voor je lichaam. Zo heeft het een positief effect op je longen. Hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van de longen en hoe meer zuurstof je dus opneemt. Ook je spijsvertering heeft er baat bij. Door te wandelen komen ook je darmen in beweging, en dat stimuleert de vertering van je eten. Geen bloated gevoel meer voor jou!

Door te wandelen kan jij ’s nachts beter slapen!

Dagelijks de 10.000 stappen te halen, zorgt bij slechte slapers voor zo’n 45 minuten tot een uur aan extra slaap. Wandelen is ook nog eens nice voor je biologische klok, daardoor kan jij beter in slaap vallen én slaap jij in een keer door. Winnen!

Beter voor je mentale gezondheid

Tijdens een wandeling komen er zogenaamde ‘geluksstofjes’ vrij, namelijk endorfine en serotonine. En dat werkt heel erg goed tegen en voorkomt bijvoorbeeld anxiety en depressie. Ook zorgt je dagelijkse wandeling dat jij genoeg buitenlucht en vitamine D binnenkrijgt. Je zal ook wel merken dat jij na je wandeling een energieboost hebt! Door te wandelen zorg jij ervoor dat je hersens lekker actief blijven, zonder al te veel actieve inspanningen. Daardoor wordt je geheugen getraind en wordt de kans op alzheimer tot wel 25% verlaagd! Omg, nooit meer je wandeling skippen dus.

Je voelt je productief

We kunnen het ons niet voorstellen dat je nu nog niet overtuigd bent om elke dag 10.000 stappen te zetten. Misschien dat je door dit laatste voorstel dan helemaal verkocht bent: door die 10.000 stappen elke keer als doel te stellen, weten wij zeker dat je daar helemaal gemotiveerd door zal worden. Als je je doel dan hebt gehaald voel jij je geheid productief en gemotiveerd om de 10.000 stappen de volgende dag weer te halen.