Lifestyle

Klagen over je werk met je collega’s is volgens de wetenschap goed voor je

klagen-met-collega

De vele deadlines die je baas je geeft, die ranzige kantoorkoffie of die ene collega die de hele dag loopt te blèren. Kortom; je kunt de hele dag blijven klagen over je werk met je collega's en daar is eigenlijk helemaal niks mis mee. Klagen met je collega's blijkt volgens de wetenschap namelijk hartstikke gezond te zijn.

Klagen over je werk met collega’s blijkt goed voor te zijn

Als je veertig uur per week op de werkvloer te vinden bent, zie je je collega’s bijna meer dan je eigen vriend of vriendin en dat kan best voor de nodige irritaties zorgen. Blijft het niet bij die ene collega die niet doorwerkt, dan is het wel een opdracht waar je helemaal geen zin in hebt. Al met al: zo’n werkweek valt niet mee en het liefste klaag je dan ook de hele dag over de kleinste dingen tegen je collega’s.

En blijkbaar is dat helemaal zo slecht nog niet, het blijkt volgens de wetenschap namelijk nog gezond te zijn ook. Uit onderzoek van Dr. Pouthier komt namelijk naar voren dat het belangrijk is dat je collega’s hebt met wie je kunt lachen, grappen kunt maken, maar ook eentje moet hebben tegen wie je kan klagen. Dit zou de moreel van het team kunnen verbeteren. Maar dat is niet het enige, daarnaast is klagen met collega’s ook heel erg belangrijk voor je mentale gesteldheid!

Door te klagen laat je de negatieve energie los

Dat er onder het personeel geklaagd wordt is voor bazen een grote red flag, maar mocht je nu een manager of leidinggevende zijn, maak je dan vooral niet zo druk om het geklaag. Volgens Dr. Pouthier is klagen juist een manier om te connecten met collega’s en om negatieve energie los te laten. Als je dat klagen namelijk niet doet, duurt een werkdag wel heel erg lang en is het echt aftellen tot je eindelijk lunch pauze hebt.

Daarnaast is klagen heel erg belangrijk voor je relatie, je psychologische welzijn en je mentale welzijn. Als je namelijk alle irritaties van je werk opkropt, heeft dit een nogal negatieve invloed op je persoonlijke leven en dat is natuurlijk niet wat je wil. Kortom, pak er een koffietje bij en begin met klagen tegen die ene leuke collega, wedden dat je daarna weer vrolijk aan het werk kan?!

Beeld: The Bold Type