Health

Vaak misselijk? Dit kan de reden zijn

Misselijk zijn is een vervelend gevoel wat we allemaal wel eens hebben gehad. Het gaat vaak gepaard met zweten, braken, weinig eetlust of een draaierig gevoel. Veel mensen denken dat misselijkheid altijd komt door een probleem in de maag of darmen, maar dat is niet altijd het geval. Misselijkheid kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder! 

Vaak misselijk? Dit kan de reden zijn!

Hormonen

Misselijkheid kan bij vrouwen komen door hormonen. Dit kan als er een hormonale verandering heeft plaatsgevonden, zoals een zwangerschap. In dat geval is er vaak sprake van ochtendmisselijkheid. Maar het kan ook optreden als je ongesteld bent. Dit kan komen doordat je in de laatste week voor de menstruatie wat meer vocht vasthoudt.  

Reizen

Een oorzaak van misselijkheid kan ook reizen zijn. Dit staat ook wel bekend als wagenziekte of zeeziekte. Wagenziekte ontstaat wanneer onze ogen andere informatie afgeven aan de hersenen dan ons evenwichtsorgaan. Wanneer je in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens ons evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, en daarom word je wagenziek.

Evenwichtsorgaan

Zoals we hier boven al zeiden heeft misselijkheid in de auto te maken met je evenwichtsorgaan. Maar ook buiten de auto kan je evenwichtsorgaan ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Dan kan de oorzaak van je misselijkheid komen door een ontsteking van het evenwichtsorgaan. Dit gebeurt meestal nadat je griep hebt gehad.  

Stress

Stress of angst is een veelvoorkomende oorzaak van misselijkheid. Misschien ben je zelf wel eens zo zenuwachtig geworden dat je misselijk werd. Dit komt omdat spanning op de buik kan slaan als je stress hebt. Je voelt je dan zo ongemakkelijk dat je misselijk wordt.   

Alcohol

De meeste mensen weten dit wel, maar we wilde het toch even zeggen. Te veel alcohol drinken kan leiden tot misselijkheid de volgende dag. Dit noemen we een kater. De reden dat je misselijk bent na een flinke avond zuipen heeft te maken met de afbraakproducten van alcohol. Acetaldehyde is daarvan de belangrijkste. Teveel acetaldehyde in het bloed zorgt onder andere voor hoofdpijn, trillerigheid en dus misselijkheid. Een glaasje water drinken voordat je gaat slapen kan dit verminderen.   

Aandoeningen of ziekten

Natuurlijk kan het ook wel zo zijn dat je een aandoening of ziekte hebt waardoor je vaak misselijk bent. Dit kan een vrij onschuldige ziekte zijn, zoals griep of voedselvergifteging. Maar het kan ook wel iets ernstigs zijn zoals een aandoening van de gal of een ontsteking in de maag of darm. Luister goed naar je lichaam en raadpleeg een arts of dokter. Misselijkheid is wel lastig te onderzoeken, omdat het een veel voorkomend symptoom is.  

Lees ook:

Last van je boobies? Waarschijnlijk komt het hierdoor

Deze 7 dingen gebeuren er met je als je twee weken lang water drinkt

 

Bron: mens-en-gezondheidBeeld: Instagram