Lifestyle

Yay: Zo krijg jij geen maskne!

Mondkapjes, ze horen bijna bij je outfit. We komen er gewoon niet vanaf! Soms voel je die pukkel al opkomen als je dat ding nog maar één uurtje op hebt, mega irritant. Maar hoe kom je er nou van die maskne af? Wij leggen het je uit.

Maskne, hoe komen we er vanaf?

Voorlopig zijn we ook nog lang niet klaar met die mondkapjes en dus ook niet met dat vervelende maskne. Je huid onder het mondkapje raakt warm en geïrriteerd, wat dus leidt tot puistjes. Gelukkig hebben wij wat tips voor jullie!

Maskne?

Maskne en acne zijn twee totaal verschillende dingen maar wel vergelijkbaar. Maskne wordt veroorzaakt door een combinatie van wrijving, warmte en vocht. En in dit geval blijft jouw uitgeademde vocht dus hangen, sounds gross. Vaak is het eerste sign van maskne een rode, geïrriteerde huid met bultjes. Alsof het nog niet erg genoeg was dat maskne, kan je ook vervelende pigmentplekken krijgen nadat de roodheid verdwenen is door wrijving. De meeste maskne is dus eerder een irritatie dan echte acne.

Hoe te behandelen?

Omdat maskne een vorm van acne is kan je het beste naar een arts of dermatoloog gaan, die dan een crème voorschrijft. Deze beschermt je huid en gebruik je meestal rondom je mond. In dat geval is het probleem opgelost. Voor de rest van je gezicht kan je je eigen routine gewoon blijven volgen.

Toch wel acne?

Naast maskne heb je natuurlijk ok nog de normale acne-uitbraken. Dit kan door jouw masker ook nog wat verergerd worden door de wrijving op je huid maar ook door de afsluitende werken van het masker. Dit zorgt er dus voor dat de bacteriën daar blijven zitten. Zorg er dus voor dat je je huid goed reinigt nadat je je masker op hebt gehad, en vervang je masker elke dag! 

Tips!

Ook hebben we voor jullie wat snelle tips die ook werken tegen maskne!

1.    Reinig je huid een extra keer als je de hele dag een masker op hebt gehad, maar doe dit niet te vaak. Zo irriteer je huid namelijk nog erger! Zorg er dus sowieso voor dat je s ’avonds je huid écht goed reinigt.

2.    Draag niet te zware make-up onder jouw masker, als je je huid te veel bedekt kan dit ook in je poriën trekken. 

3.    Verwissel je masker! Gebruik elke dag een schoon masker of was hem dagelijks.

4.    Kleine tip van Dr. Pimple Popper haarzelf. Zij deelt op TikTok dat je maskne kan voorkomen door een spray of dep van een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker te doen en deze dan droog te föhnen. Remember, medische mondkapjes werken minder goed als ze nat zijn!  

Lees ook:

Oeps (en gadver): zo vaak kan je een mondkapje echt dragen

Nog wakker? Dit is het perfecte tijdstip om te gaan slapen volgens de wetenschap