Lifestyle

Good to know: zó moet je echt mediteren!

Redactie

Ons leven is soms veel te druk en chaotisch. We vliegen van afspraak naar afspraak, van school naar werk en hier tussen moeten we ook nog tijd maken voor onze familie en vrienden. We komen eigenlijk tijd te kort en dit maakt ons gestresst. Hoog tijd dus om te kijken hoe we die stress kunnen verminderen! 

Als je veel stress ervaart kan dat een behoorlijke invloed hebben op je mind en body. Je vergeet meer, wordt sneller emotioneel, slaapt slechter en je eetlust wordt vaak ook minder door stress. Vorige week schreven we al over de perfecte morning routine, maar vandaag zoomen we iets meer in op het mediteren! Mediteren is een manier om stress te verminderen. Het zet jouw gedachtes, gevoelens en prikkels even op pauze, zodat jij echt tot rust kan komen. 

Wat is mediteren?

Mediteren is een techniek waarmee we onze geest tot rust brengen. We bereiken dan een staat van bewustzijn, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zitten. Om die staat te bereiken, moeten we eerst door alle lagen van onszelf heen. Meditatie is niet gebonden aan een religie, maar het is wel een onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het boeddhisme.

Veel mensen denken dat mediteren draait om controle hebben over je gedachtes. Toch is dat echt niet zo. Mediteren is het observeren en accepteren van gedachtes en emoties, zonder daar een mening of verhaal bij te verzinnen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat er niet één juiste manier is om te mediteren, omdat het erg persoonlijk is wat wel of niet werkt voor jou. Maar om je toch een beeld te geven van hoe mediteren moet, hebben we hieronder een paar tips voor je. 

Tip 1: doe je meditatie in de ochtend en/of avond

Meditatie leer je door het elke dag te doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn vaak te druk en tussen de afspraken door is tot rust komen al helemaal moeilijk. Probeer daarom elke ochtend een wekker of reminder te zetten voor jezelf, en pak jouw momentje rust voordat de chaos weer begint. Je zult merken dat jij die dag veel rustiger bent in je hoofd. 

Tip 2: gewoon beginnen

Veel mensen zijn tijdens het mediteren met van alles bezig. Zit ik wel lekker? Waar zal ik gaan mediteren? Zal ik nog thee pakken? Natuurlijk moet je in een omgeving zijn waar jij je veilig en ontspannen voelt, maar dat is ook het enige wat je nodig hebt. Het belangrijkste is dat je gewoon begint, de rest doet er allemaal niet zo toe.

Tip 3: begin met twee minuten meditatie

De kracht van mediteren zit in kleine stappen maken. Niemand lukt het om de eerste keer tien minuten lang te mediteren. Probeer daarom de eerste paar keren twee minuten te mediteren. Als dat goed gaat kun je er weer twee minuten aan vast plakken. Op deze manier blijft het doel haalbaar en blijf je gemotiveerd.  

Tip 4: inchecken

Bij het begin van je meditatiesessie, ga je eerst inchecken met jezelf. Hoe voel jij je? Hoe voelt je lichaam? Welke gedachten gaan door je hoofd heen? Observeer je gevoelens. En laat ze zijn voor wat ze zijn. 

Tip 5: tel je ademhaling

Als je hebt ingechecked met jezelf, ga jij je focussen op je ademhaling. Volg met je volledige focus de weg van je ademhaling. Voel je buik en borst omhoog gaan bij de inademing en voel de lucht ontsnappen als je uitademt. Bij het inademen tel je één, bij het uitademen twee. Tel tot tien op deze manier, daarna begin je opnieuw.  

Tip 6: je kan niks fout doen

Je gedachten gaan ongetwijfeld afdwalen. En goed nieuws: dat is helemaal prima. Begroet de afdwalende gedachte en keer terug naar je ademhaling. Je ademhaling is je ankerpunt waar je altijd op kan terugkomen. Raak niet gefrustreerd omdat je ‘aan dingen denkt’. Mediteren is het observeren, accepteren en loslaten van gedachtes en/of gevoelens. Er is dus geen goed of fout.

Tip 7: wees lief voor jezelf

Tijdens het mediteren kom je van alles tegen: emoties, gedachtes, energieën, geuren en geluiden. Dit kan positief of negatief zijn. Het belangrijkste bij mediteren is lief zijn voor jezelf. Neem het jezelf niet kwalijk als het even niet lukt en neem de tijd. 

Lees ook:

11 dingen die jij absoluut herkent als jij een hoogsensitief persoon bent

Time to relax: volgens jouw sterrenbeeld moet je dít doen om te ontspannen

 

Bron: bedrockBeeld: Instagram