Lifestyle

Dikke buik bij vrouwen: dit kun je eraan doen

De grootste onzekerheid bij vrouwen is vaak dat buikje. We zien op social media de meest strakke en gespierde buiken voorbijkomen. Girlscene zoekt uit wat de oorzaak is van een dikke buik bij vrouwen is en wat je eraan kan doen.  

Een dikke buik kan erg frustrerend zijn en veel vrouwen worden er onzeker van. Niet alleen omdat je mensen moet vertellen dat je niet zwanger bent (hartelijk bedankt) en ook komt het niet door de alcohol. Ongezond eten is de meest bekende boosdoener maar is zeker niet altijd de oorzaak van een dikke buik bij vrouwen. Dus zit je al maanden als een konijn te eten maar verandert er niks? Dan kan het zijn dat een van deze oorzaken de reden is van jouw dikke buik:

Voeding

Voeding is essentieel voor een gezonde buik. Niet alleen het voedsel wat je eet maar ook de manier waarop je het eet, draagt bij aan een dikke of juist dunne buik. Te snel eten, niet goed kauwen of praten tijdens het eten kunnen zorgen voor te veel lucht in de buik. Ook alcohol kan zorgen voor een dikke buik bij vrouwen. Hier krijg je een opgeblazen gevoel van en je buik zet uit.

Snoep, frisdrank, brood, alcohol en cafeïne bevatten veel suiker en dat zet zich om in vet. Ook te zout eten kan een dikke buik als gevolg hebben, je lichaam houdt dan te veel vocht vast en dit slaat die op in buik.

Slecht slaapritme

Je had hem waarschijnlijk niet in dit rijtje verwacht, maar ook een slecht slaapritme kan bijdragen aan een dikke buik bij vrouwen. Als je niet genoeg slaapt stijgt de cortisolproductie en dat leidt tot meer vetopslag.

Stress

Stress heeft niet alleen mentale gevolgen, maar ook zeker lichamelijke. Zo kan bij veel stres je ook dikker worden. Dit komt doordat je meer cortisol aanmaakt als je stres hebt. Als het teveel aanmaakt wordt het overtollige deel opgeslagen in de buik als vet.

Verstoorde cortisol productie

We gebruiken het woord al de hele tijd, maar een verstoorde cortisol productie is een veelvoorkomende oorzaak van een dikke buik bij een vrouw. Cortisol is een stresshormoon en word aangemaakt in de bijnieren. Een verstoorde cortisol productie zorgt ervoor dat je vaker een hongergevoel ervaart en daar ga je meer van eten.

Vrouwen en dikke buiken

Een dikke buik bij vrouwen komt niet altijd doordat je zwanger bent, maar vaak wel door de anticonceptiepil, die bevat namelijk synthetisch oestrogeen en daar kom je van aan. Maar ook de bouw van ons lichaam zorgt voor een dikkere buik. Zo hebben vrouwen een langere dikke darm en een ronder en dieper bekken. Hierdoor kan de darm gaan kronkelen, en ontstaan er een ophoping van lucht en ontlasting. Being a woman is hard sometimes

Nu je weet waarom je een dikke buik kan hebben als vrouw is het alleen nog de vraag: hoe krijg ik die dikke buik het beste weg? Je kunt als vrouw meerdere dingen doen aan een dikke buik dan je denkt. Wij hebben de beste tips op een rijtje voor je gezet maar vergeet niet: elke buik is mooi en iedereen mag trots zijn op zijn of haar buik. Beauty is inside!

Hoe krijg ik als vrouw mijn dikke buik weg?

Meer vezels eten

Door meer vezels te eten krijg je sneller een vol gevoel. Hierdoor eet je minder en val je dus af. Vezels zitten in noten, groenten, zaden en fruit.

Eiwitten

Ook eiwitten geven je een voller gevoel en zorgen voor gewichtsverlies. Ook helpt het de spieren te herstellen en heb je eiwitten nodig om de spierscheurtjes op te vullen.  

Krachttraining

Met krachttraining verbrand je extra calorieën en herstel je de hormoonbalans van je lichaam. Met een goede hormoonbalans verbrand je makkelijker vet. Krachttraining is niet alleen goed voor de grootte van je buik, maar ook voor de gezondheid van je hele lichaam.

Vitaminen en omega

Een goede lichamelijke huishouding begint bij het kennen van je lichaam. Zo is het nemen van omega 3 erg goed voor de gezondheid van je lichaam en draagt het mee aan een betere balans van Omega 3 en 6. Maar ook vitaminen B, C en D zijn belangrijk om eens in de zoveel tijd toe te voegen aan je ochtendinname.

Gezonde leefstijl

Naast genoeg beweging en gezond eten, is een gezonde leefstijl ook essentieel om jou buik weg te krijgen. Stop met alcohol en roken, slaap op vaste tijden en neem regelmatig rust. Een dunne buik is hardwerken en komt niet als sneeuw voor de zon. Gelukkig heb jij nu alle tools om van jouw dikke buik af te komen.

Lees ook:

Met deze workout outfits heb jij je motivatie om te sporten zo weer terug

Een bolle buik? Met deze platte buik voedingstips heb je er minder last van

Beeld: istock

Must reads 👀