Food

Oelala: zó kun je zelf mega lekkere en makkelijke chips maken

Slaat de verveling weer toe en heb je opeens heel veel zin om zelf iets (chips bijvoorbeeld) in elkaar te flansen? You’ve come to the right place. We zijn er namelijk achtergekomen hoe je zelf super makkelijk chips kan maken. Dít is hoe. 

Zelf chips maken

Sure, je kunt het ook gewoon net zo makkelijk in de supermarkt halen, maar where’s the fun in that? Nergens, dus. Tijd om voor je eigen chips te gaan zorgen. 

Chips wordt in de fabriek van aardappel gemaakt, dus in jouw keuken ook. Je mag helemaal zelf kiezen met welke soort aardappels je aan de slag wil – klein, groot, zoet, zuur (no thanks), je kunt het zo gek niet bedenken. 

Dit heb je nodig om zelf chips te maken:

★ Aardappelen naar keuze
★ Grote pan met zware bodem
★ Kom met koud water
★ Zout, peper, paprika-, knoflook- en uienpoeder (wat jij lekker vindt)
★ Zonnebloem- of koolzaadolie

Zo maak je je eigen chips:

1. Maak de gekozen aardappelen goed schoon of schil ze. Kies voor wat jou het lekkerst lijkt. Snijd de aardappelen dan in dunne plakken. Ook qua dikte mag dit helemaal naar eigen wens. 

2. Spoel alle plakken onder de kraan af en leg ze dan voor ongeveer dertig minuten in een ruime kom met koud water. 

3. Na het half uur droog je de plakjes heel goed af. Leg ze stuk voor stuk op een theedoek en dep ze goed droog. 

4. Neem nu de grote pan met de zware bodem en doe daar een laagje zonnebloem- of koolzaadolie in van ongeveer twee centimeter.

5. Verhit de olie op middelhoog vuur tot ongeveer 175 graden celsius. Dan leg je de plakjes aardappel in je pan. Let goed op: als het rustig begint te borrelen en te sissen is je temperatuur goed. 

6. Bak nu alle aardappelplakjes mooi goudbruin. Draai ze af en toe (indien nodig) om. 

7. Na drie minuten, als ze mooi goudbruin zijn, schep je de plakjes op een velletje keukenpapier of een rooster om goed uit te lekken, want niemand wil natte en vette chips. 

8. Nu is het tijd om de aardappels wat smaak te geven. Bestrooi het met de kruiden die je wil. Laat het nu helemaal afkoelen, zodat de chips lekker knapperig wordt. 

9. Herhaal deze stappen met alle aardappelplakjes en dan is het tijd om met een filmpje op de bank én je zelfgemaakte chips te genieten!

Lees ook:
★ 6x recepten met carpaccio die je nog niet kende
★ Hoe lekker: dit is hét recept voor vegan kwarktaart met mango

Bron: flavorfav.comBeeld: iStock