Lifestyle

Als je deze vijf dingen doet ben je een echte ‘dating chameleon’

Daten: you love it or you hate it. Sommige mensen hebben nog weleens moeite met zichzelf zijn tijdens zulke afspraakjes en vertonen dan kameleon-achtig gedrag. Het is echt zo: doe jij deze vijf dingen, dan ben je een echte dating chameleon.

Wat is een dating chameleon?

Een dating chameleon is iemand die vooral tijdens dates, maar ook in vriendschappen en in andere relaties zijn of haar interesses aanpast aan iemand anders. Je hebt dan een zogeheten ‘fear of standing out’. Met andere woorden, je past je aan aan je omgeving omdat je bang bent dat je niet volledig geaccepteerd wordt.

Onbewust

Dat klinkt eigenlijk best heftig… Veel mensen zouden het dan ook makkelijk kunnen wegwuiven, want: ‘het maakt me niet zoveel uit’.  Je aanpassen aan je omgeving gaat dan vaak ook onbewust.

Een voorbeeldje: je gaat met iemand op date die graag wil golfen. Jij haat golf eigenlijk omdat je het super saai vindt. Je wil eigenlijk écht niet gaan golfen, maar je doet toch leuk op zo’n date, omdat je wil dat iemand anders het leuk heeft. Jij komt dus niet op de eerste plaats bij jezelf in zo’n situatie. 

Eigenlijk doe je iemand steeds na, in de veronderstelling dat je zelf ook echt zo bent – terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

People pleaser

De oorzaak hiervan? Veel mensen zijn echte people pleasers. Als iemand anders het goed heeft, heb jij het ook goed. Denk je. Maar natuurlijk is dit niet vol te blijven houden. Je eigen behoeftes zijn namelijk óók belangrijk. Verplaats je dit naar de dating scene? Dan ben je een echte dating chameleon aan het worden.

Als je deze dingen doet ben je een dating chameleon

1. Je bent het ‘eens’ met alles wat je date zegt of doet

Het is nu niet zo dat je het met alles óneens moet zijn. Maar je mag je eigen mening best naar voren laten komen. Vind je golfen echt zo vreselijk? Dan lijkt het ons niet heel verstandig als je blijft zeggen dat het zo’n geweldige sport is.

2. Je doet alsof het je niks uitmaakt wanneer iemand na een date niks van zich laat horen

Je doet wel alsof het niet erg is, maar eigenlijk zit je continu bij je telefoon te wachten op een appje. Als iemand niet zo’n apper is en jij vindt dat helemaal niet fijn, dan is deze date misschien toch niet helemaal wat je zoekt. 

3. Je gevoel van eigenwaarde daalt na een date

Je vertelt jezelf nu waarschijnlijk dat je toch niet goed genoeg bent en dat iemand anders waarschijnlijk veel leuker is voor die persoon. Dit komt juist doordat je jezelf niet helemaal hebt laten zien tijdens de date, waardoor je dus denkt dat je niet leuk genoeg bent voor iemand. 

4. Je draait om feiten heen

Wanneer je date interesse in jou toont, vind je het moeilijk om de echte waarheid te vertellen. Misschien omdat je je schaamt en omdat je niet wil dat je date bepaalde gekke karaktertrekjes weet. Wat je dan doet? Je draait er maar een beetje omheen. Antwoord geven zonder écht antwoord te geven. 

5. Je date vaak mensen die totaal niet bij je passen

Je vindt het moeilijk om aan te geven wat voor mensen er dan wel bij je passen, omdat je misschien zelf ook niet helemaal weet wie je bent – of er in ieder geval niet voor durft uit te komen. Mensen die eigenlijk helemaal niet bij je passen zijn dan vaak een veilige optie, omdat je je toch wel aanpast en denkt dat het goed is. Uiteindelijk kom je erachter dat dit niet het geval is en je eigenlijk veel beter verdient. 

Onze ultieme tip om te voorkomen dat je een dating chameleon wordt? Ga voor de gein eens op een date waarbij je all out gaat. Laat alles van jezelf zien (niet letterlijk) en merk wat voor verschil het je oplevert. Je kunt het. 

Lees ook:
★ Deze 5 seksstandjes zijn het populairst onder vrouwen (dus ook bij jou!)
★ Droom je vaak dat je te laat komt? Dít is de betekenis erachter

Bron: yourtango.com,Beeld: iStock