Health

Dit zijn de 9 tekenen van stress waardoor je het écht even rustig aan moet doen

Af en toe moet je even inchecken bij jezelf. Gaat het goed of heb je nogal last van stress? Dit zijn de 9 tekenen van stress waardoor je het écht even rustig aan moet doen.

1. Je moet vaak huilen
Soms barst je opeens in huilen uit en je weet niet zo goed waarom. De tranen schieten in je ogen als je naar huis loopt of opeens overvalt een huilbui je. We’ve all been there. Tijd om rustig aan te doen en niet meer van afspraak naar afspraak te rennen. Plan me-time in check bijvoorbeeld deze selfcare tips.

2. Je voelt je vermoeid of overweldigd 
Een van de tekenen van stress en zelfs van een burn-out is het feit dat je je vaak vermoeid en overweldigd voelt. Het klinkt cliché, maar zorg dat je op tijd op bed gaat en zeg vaker ‘nee’ tegen dingen. Als je hier veel last van hebt, is het beter om voor jezelf te kiezen en goed bij te komen. Neem je tijd! Bezorgd om jezelf? Dit zijn de stress signalen van een burn-out.

3. Je stelt veel dingen uit
Die opdracht voor school? Dat mailtje die je al weken moet versturen? Oh ja, dat abonnement moet je ook nog opzeggen.. Een van de tekenen van stress is dat je veel dingen uitstelt. Je bent bang om erdoor overweldigd te raken of kan het er simpelweg niet bij hebben. 

4. Je voelt je angstig en/of nerveus
Je zit niet lekker in je fel en kan je angstig of nerveus voelen. Opeens zie je heel erg tegen dingen op die je normaal helemaal niet moeilijk vond. Heel vervelend. 

5. Je vindt beslissingen maken moeilijker
Maakte je eerst een stuk makkelijker beslissingen, nu je veel stress hebt weet je het niet meer zo goed. Soms kan je zelfs een kleine identiteitscrisis hebben, zeker als je grote beslissingen moet maken. Adem in, adem uit. Als je minder gestresst bent, lukt het allemaal een stuk beter.

6. Je hebt last van hoofdpijn of pijn op je borst
Je lichaam geeft ook aan dat je gestresst bent. Negeer dat niet! Als je merkt dat je vaak last hebt van hoofdpijn of zelfs pijn op je borst is dat dé alarmbel van je lichaam. Nu moet je echt rust nemen en afspraken afzeggen (ook al denk je dat je die niet kunt afzeggen). 

7. Je hebt weinig motivatie
Urgh, je motivatie is ver te zoeken als je last hebt van stress. Je hebt helemaal geen zin meer in school of werk, je wilt eigenlijk gewoon niets doen en slapen. Of Netflix-series kijken onder een dekentje. 

8. Je bent snel geïrriteerd
Ook een van de tekenen van stress: snel geïrriteerd zijn. Als iemand een vervelende opmerking maakt voel je je meteen aangevallen. Die collega die net iets te hard muziek luistert? Bloed-onder-je-nagels-irritant. Elk klein dingetje kan je helemaal boos maken.

9. Je slaap- of eetritme is anders dan normaal 
Of je hebt helemaal geen zin meer in eten of je eet liever makkelijk en ongezond. Als je stress hebt en moe bent heb je gewoon veel minder zin om elke avond te koken. Ook je slaapritme is een van de tekenen van stress om in de gaten te houden. Slaap je minder dan normaal of kom je slechter in slaap? Dan is je stresslevel waarschijnlijk hoog en pieker je veel over dingen die nog moeten gebeuren.

Beeld: iStock