Beauty

Zo vaak moet jij je haar wassen

Wij zijn dol op ons kapsel, maar soms worden we wel een beetje gek van al die wasbeurten die er nodig zijn om je kapsel in leven te houden. Alleen, is dat wel nodig, al die wasbeurten? Zo vaak moet jij je haar wassen!

Hoe vaak jij de haren moet wassen, blijft een dingetje. De één doet het elke dag, terwijl de ander het om de zoveel dagen doet. Ook verschilt het per persoon en per haartype: het ene type wordt haar sneller vet dan het andere type haar. Het schijnt dat teveel je haren wassen slecht is maar is dit ook echt zo? Hoe vaak moeten wij vrouwen werkelijk onze haren wassen?

De oorzaak

Het idee van vet haar is nooit fijn. Het haar wordt donkerder en je voelt je toch een soort van vies. Om dat vettige gevoel te voorkomen, was jij je haar maar hoe komt het eigenlijk dat je haar zo vettig wordt? Het is te vergelijken met het gezicht. Je gezicht wordt vet en om diezelfde reden wordt je haar vet. Klieren in de huid produceren een vetachtige substantie genaamd talg. Dit wordt ook wel huidsmeer genoemd. Talg heeft een beschermende functie. Zonder talg zou de huid en het haar uitdrogen. Daarnaast beschermt talg het haar tegen een infecties die kunnen ontstaan doormiddel van bacteriën en schimmels.

8 herkenbare gedachten voor meiden die hun haar niet vaak willen wassen

Het is goed om te weten dat ieder mens een ander hoeveelheid talg produceert. Ook hebben hormonen invloed op de hoeveelheid talg. Wat verder van belang is, is de textuur van het haar. De textuur gaat namelijk over hoe snel het talg wordt weggetrokken uit de wortels van het haar. Heb jij krullen? Dan wordt het talg trager verspreid. Je hoeft dan je haar ook minder vaak te wassen. Heb jij juist heel stijl haar? Dan zou jij je haar vaker moeten wassen.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Per persoon verschilt het dus hoe vaak jij je jouw manen moet wassen. Dit heeft onder andere te maken met de dikte van het haar en de hoeveelheid haar. Door te vaak het haar te wassen haal je de talg weg wat je lichaam aanmaakt. De hoofdhuid kan hierdoor sneller uitdrogen. Dit talg kun je namelijk zien als natuurlijke oliën. Heb jij een normale huid, dus niet te vet en ook niet super droog? Was je haren dan twee tot drie keer per week. Heb jij juist een vette huid/hoofdhuid? Dan produceert jouw lichaam dus meer talg en is het eerder nodig om je haar meer dan twee tot drie keer per week te wassen.

Dit artikel verscheen eerder op Trendalert.nl