Lifestyle

Wij hebben de 7 beste tips om snel een studentenkamer te vinden

Ga je na de zomer studeren in een andere stad? Dan is dit dé tijd om op zoek te gaan naar een studentenkamer. Alleen is dat vaak allesbehalve makkelijk, zeker in steden als Amsterdam of Utrecht. Dit zijn de 7 beste tips om een studentenkamer te vinden. 

1. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een kamer

Ja, echt iedereen die je kent. Zeker als je nog geen netwerk hebt in je nieuwe stad, is dit de manier om een kamer te vinden. Vraag je buren of ze iemand kennen in je nieuwe studentenstad, laat het kennissen en vrienden weten. Via-via werkt meestal het allerbeste! Die dochter van die collega van je moeder, woonde die niet in Amsterdam? Laat het iedereen zoveel mogelijk weten. Als ze dan een kamer voorbij zien komen in hun netwerk, denken ze direct aan jou. 

2. Schrijf je in bij SSH

Ga je in Amersfoort, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht of Zwolle studeren? Dan is het superhandig om je in te schrijven bij SSH. Via deze studentenhuisvesting kun je betaalbare kamers vinden in deze steden. Voor je het weet zit je in een studentenhuis of studio. 

3. Volg de Facebookgroepen

Een van de beste tips om een studentenkamer te vinden is het volgen van Facebookgroepen. Elke stad heeft er wel een! Zoek naar kamer in [jouw studentenstad] en je hebt er zo een gevonden. In deze groepen worden kamers gedeeld die vrijkomen in studentenhuizen. Het voordeel is dat je bij deze oproepjes goed kunt zien wie er in het huis wonen (check daarom goed of ze bij je passen), het nadeel is dat je moet hospiteren.. Maar who knows!

4. Plaats op al je sociale media oproepjes

Via-via werkt het allerbeste. Vertel niet alleen alle mensen in reallife dat je een kamer zoekt, doe dit natuurlijk ook via Instagram, Facebook en Twitter. Vraag ook of andere mensen je bericht willen delen in hun story of willen retweeten. Zo komt het bij nog meer mensen terecht en dat betekent meer kans op een kamer! 

5. Bekijk of je anti-kraak kunt wonen

Anti-kraak wonen is veel minder gek dan je misschien denkt. Bedrijven zoals Camelot zorgen dat mensen in leegstaande bedrijfspanden kunnen wonen, soms zelfs middenin de stad of vlakbij je nieuwe school. Handig voor als je heel voordelig wilt wonen en snel op zoek bent naar een studentenkamer (die vaak een stuk groter is dan gemiddeld!)

6. Check Marktplaats (ja, echt)

Veel mensen checken vooral Kamernet of andere sites waar je je, vaak tegen betaling, moet inschrijven. En dan moet je ook nog superlang op een wachtlijst staan. Een van de meest ondergewaardeerde en misschien wel beste tips om een studentenkamer te vinden is Marktplaats. Naast toffe spullen vind je daar namelijk ook wel eens studentenkamers! Pas hier wel op voor oplichters en neem natuurlijk altijd iemand mee als je een kamer gaat bekijken. Maar Marktplaats kan zeker werken. Voor je het weet ben je op kamers.

7. Schrijf je in bij een studie- of studentenvereniging

Als je lang moet reizen naar je nieuwe stad en écht een kamer nodig hebt, is het slim om je in te schrijven bij een studie- of studentenvereniging. Soms hebben zij ook studentenhuizen waar je kunt wonen. Ook zijn er veel mensen lid die al op kamers wonen in de stad en die je misschien kunnen helpen. Vraag daarom zeker of dat mogelijk is bij de vereniging en vraag mensen of ze je willen helpen. 

 
Beeld: iStock