Health

Ben jij snel overprikkeld? Dan herken je je hierin

Ben je ook wel eens overprikkeld als je veel te veel gedaan hebt gedaan op een dag of stress hebt? Misschien ben je hooggevoelig of had je gewoon too much in je agenda staan waardoor je nu doodmoe bent. Hoe dan ook: je bent niet alleen. Deze dingen herkent iedereen die wel eens overprikkeld is. 

1. Elk geluidje is plotseling te veel

Je buren die boren, het irritante geluid als je wasmachine of vaatwasser klaar is of de drukte in de stad. Als je overprikkeld bent is één ding zeker: elk geluidje is er een te veel. Zelfs de manier waarop een collega een pen indrukt kan bloedirritant zijn. Soms ben je zelfs niet in the mood om muziek te luisteren en zet je je puur je noisecancelling koptelefoon op om het geluid te dempen. 

2. Vrienden moeten je even met rust laten

De app’jes van vrienden stromen binnen, maar je kan het er nu even niet bij hebben. Je wilt in je bed liggen en het dekbed over je hoofd heentrekken, niet gezellig drankjes doen in de stad.

3. Je vindt het heel irritant dat je overprikkeld bent

Eigenlijk zijn die app’jes die je krijgt hartstikke lief. Je wilt ook heus wel mee naar de stad om een drankje te doen, maar vandaag lukt het gewoon even niet.  Soms vind je dat heel irritant van jezelf, omdat het lijkt alsof iedereen behalve jij wel ‘normaal’ kan functioneren. Urgh! (Trust us: iedereen heeft wel eens iets en het is helemaal prima om te ontprikkelen – geef jezelf niet de schuld)

4. Je trekt het even niet meer en moet huilen

Je probeert jezelf niet de schuld te geven van het feit dat je overprikkeld bent, maar je vindt het toch heel vervelend. De kans dat je gaat huilen als je overprikkeld bent is dan ook groot, elk beetje extra prikkel kan ervoor zorgen dat het de emmer doet overlopen. Heel vervelend, maar het lucht ook op!

5. Je wilt weg uit de situatie waar je nu inzit

Misschien ben je op je werk, op school of in de stad en trek je het niet meer. Als je overprikkeld bent wil je uit de situatie waar je bent, naar huis of naar een veilige plek waar je tot jezelf kunt komen. Geef jezelf toestemming om dat aan te geven en ga ook gewoon weg uit de situatie. Dat is echt helemaal oké, zeker als je hoogsensitief bent. Neem daarom ook de rust die je nodig hebt, want je zult zien dat je na een tijdje (en een goede nacht slaap) weer de oude bent. You’ve got this.

 
Beeld: iStock