Lifestyle

Vraag het de psycholoog: waarom een overkill aan social media schadelijk is

Wij interviewden vier jongeren die stress en druk ervaarden door social media, maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom heeft de online wereld zoveel invloed heeft op jouw dagelijke leven? Psycholoog Hanan Haddouch legt uit hoe dat zit.

Social media break: overdreven of hartstikke nodig?

Social media zijn voor de een een bron van inkomsten en voor de ander een bron van stress. Op de platformen kan je namelijk faken dat alles perfect is. Hierdoor ervaren steeds meer jongeren de sociale druk om aan dit perfecte plaatje te voldoen. Hoe werkt de invloed van social media eigenlijk? Hanan legt het ons tot in de puntjes uit!

Verschil tussen de online- en offlinewereld

“De scheidingslijn tussen de online- en offlinewereld wordt steeds vager. Vooral voor de jongeren die zijn opgegroeid met social media. Zij worden de hele dag geconfronteerd met anderen die leuke dingen doen of er tip top uitzien.” Doordat je de hele dag perfecte beelden tegenkomt ga jij jezelf hiermee vergelijken. Dit kan invloed hebben op jouw zelfbeeld. “Het vergelijken is normaal menselijk gedrag. Maar als de online wereld heel anders is dan jouw eigen leven dan kan jij jezelf minderwaardig gaan voelen omdat je niet kan doen wat je online tegenkomt.”

View post on Instagram
 

Fear of missing out (fomo)

Uit de interviews met de jongeren bleek dat de meerderheid last kreeg van fomo (fear of missing out) door hun social media gebruik. Volgens Hanan hoeft fomo niets negatiefs te zijn. “Fomo kan positieve dingen stimuleren. Als bijvoorbeeld iedereen om je heen aan het sporten is dan kan fomo je juist stimuleren om te gaan sporten. Alleen als je een overkill hebt aan informatie dan kan het omslaan in iets negatiefs. Dan kan je zelfvertrouwen hier onder lijden.” We leven in een tijd waar we constant overspoeld worden met informatie en daarom is een overkill onvermijdelijk. “Eigenlijk moeten we leren om met al die informatie om te gaan.”

Bewustwording

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun social media gebruik. “Ik heb een tijd geleden een poll op Instagram geplaatst waarin ik vroeg of mijn volgers wel eens een social media break inlassen. Veel volgers reageerde dat ze er behoefte aan hebben. De reden hiervoor is de sociale druk die zij ervaren door social media. Toch is het voor veel mensen een grote stap om offline te gaan.”

via GIPHY

Tips

Herken jij deze sociale druk? Dan heeft Hanan een aantal tips voor jou!

– “Bedenk goed waarom jij op social media zit. Als je doel online niet duidelijk is, dan kan je als een zombie gaan scrollen. Hier wordt niemand gelukkig van!”
– “Volg verschillende soorten accounts. Als jij alleen maar perfecte fitgirls voorbij ziet komen, dan kan jij je onzeker voelen over je uiterlijk. Volg ook eens meiden met een maatje meer. Anders kan je een verkeerd beeld krijgen van de werkelijkheid.”

View post on Instagram
 

Ben jij geïnteresseerd in psychologie? Volg Hanan dan op Instagram!

Bron: Hanan HaddouchBeeld: Hanan Haddouch