Lifestyle

In gesprek met jongeren die hun social media verwijderden: “Ik raakte helemaal opgefokt van al die apps”

Matthijs (21): “Ik haalde helemaal geen plezier uit Instagram”

De 21-jarige Matthijs verwijderde de Instagram app van zijn telefoon.
“Ik merkte dat ik alleen maar aan het kijken was naar wat andere mensen aan het doen zijn. Als ik zag dat iemand op een feest was of op vakantie dat wilde ik daar ook zijn. Ik kreeg dus fomo door Instagram. Ook vind ik Instagram eigenlijk een onzinnig platform. Mensen kijken alleen maar naar de likes en volgers om te zien hoe populair ze zijn. Ik realiseerde mij dat ik daar helemaal geen plezier uithaal.”

Het verwijderen van de app vond Matthijs heel erg fijn. “Ik kreeg veel minder stress. Je legt je leven minder snel naast die van iemand anders en dat gaf mij veel rust. Je denkt ook veel minder aan wat anderen aan het doen zijn. Ik kon mij meer focussen op mezelf.” Een nadeel van het verwijderen is volgens Matthijs dat je niet doorhebt wat er speelt in het leven van anderen. “In hoeverre dat een nadeel is. Want mijn echte vrienden spreek ik nog gewoon.”

Matthijs raadt het vooral de mensen aan die moeite hebben met hun zelfbeeld. “Doordat jij jezelf minder snel vergelijkt met iemand anders, heeft het verwijderen een positieve invloed gehad op het beeld wat ik van mijn leven heb.”

Beeld: Unsplash: Jakob Owens, Sandra Seitamaa, Daria Nepriakhina, Kelsey Chance