Lifestyle

In gesprek met jongeren die hun social media verwijderden: “Ik raakte helemaal opgefokt van al die apps”

Caroline (22): “Ik downloadde Whatsapp weer omdat het moest”

De 22-jarige Caroline besloot op een middag om al haar socials te verwijderen, zelfs Whatsapp overleefde het niet.
“Ik zat in de metro en ik zag iedereen op hun telefoon kijken. Toen bedacht ik mij dat ik dat ook doe. Ik wilde weten wat er met mij zou gebeuren als ik meer om mij heen kijk in plaats van op een beeldscherm. Daarom verwijderde ik mijn Whatsapp, Instagram en Facebook van mijn telefoon. Vooral Whatsapp scheelde zo veel tijd omdat ik niet de hele tijd van die domme berichtjes kreeg en stuurde. Maar ik miste ook vaak belangrijke dingen.”

Uiteindelijk downloadde Caroline Whatsapp weer omdat het moest. “Ik moest een samenwerkingsopdracht moest doen voor school. Hiervoor hadden wij een groeps-chat nodig. Daarom heb ik het maar weer gedownload.” Ondanks dat het onhandig was vond Caroline het wel een lekker gevoel. “Ik voelde geen druk meer dat ik op iemand moest antwoorden. Hierdoor had ik heel veel rust.” Ook het verwijderen van Instagram had voordelen. “Ik bleef mezelf vergelijken met anderen en dit werd veel minder toen ik de app verwijderde.”

Eigenlijk vindt ze het belachelijk dat je tegenwoordig overal je smartphone voor nodig hebt. “Social media is het deel wat je smartphone verslavend heeft gemaakt, maar het is een klein deel van onze elektronica-verslaving.” Caroline zou het mensen zeker aanraden. “De rust is heerlijk!”

Beeld: Unsplash: Jakob Owens, Sandra Seitamaa, Daria Nepriakhina, Kelsey Chance