Lifestyle

Zijn gembershots nu echt zo goed voor je lichaam?

Heel het internet staat vol met filmpjes van mensen die gembershots innemen om ‘gezonder’ te leven. Maar hoe gezond zijn deze gembershots eigenlijk? Als je zoites proeft smaakt het mega zuur en vies, dus waarom zou je het zo graag willen hebben? Wij zochten het uit voor je.

Gembershots

Het gaat om drankjes die gemaakt zijn van gember. Gember is een soort wortel dat in de grond groeit. Deze shotjes zijn gemaakt van heel veel gember. Mensen zeggen dat het gezond is, maar ondertussen staat wel je maag in brand en fikt je slokdarm af.

Zijn gembershots gezond?

Gember heeft wetenschappelijke onderbouwde eigenschappen van dat het een gezonde groente is voor de mens. Al eeuwenlang heeft gember een medische werking en is effectief tegen misselijkheid (psst: misschien handig tegen de kater? Kopje gemberthee?). Over gemberwortel zelf kunnen we niet specifiek iets kwaads vinden. Het is gewoon gezond. Punt. Of toch niet?

Maar….

We kunnen niet zeggen dat gember niet gezond is. Maar de mate waarin iets gezond is, hangt af van de effecten. En jawel, dit geldt ook voor gember. What? Je kan best gember gebruiken, maar je moet er niet in overdrijven. De aanbevolen hoeveelheden lopen wel uiteen, maar wij adviseren om niet meer te eten dan een kleine eetlepel poeder per dag en een duimdik-stukje verse gemberwortel.

De punten hieronder moet je ook even op letten als je gember gaat eten:

★ Gebruik geen gember als je last hebt van galstenen.
★ Neem gember niet gelijktijdig in met aspirine. Gember heeft een negatieve invloed op de opname van de aspirine.
★ Gebruik geen gember bij hoge koorts/hitte verschijnselen.
★ Als je lichaam door bijvoorbeeld een teveel aan gember niet genoeg vocht kan produceren, kan dit leiden tot uitdrogingsverschijnselen.
★ Gember kan plantengifstoffen bevatten. Dit is bij een overdosering niet gezond.
★ Gember werkt verwarmend. Je kunt het daarom flink warm krijgen en gaan zweten als je teveel gember consumeert. Het kan je lichaamstemperatuur flink omhoog jagen en de hartslag enorm verhogen.
★ Gebruik je gember verkeerd/overmatig, dan kan het juist alle genoemde klachten in de hand werken dan verminderen. Overdrijf dus nooit met de doseringen. Je lichaam kan een negatieve reactie geven , waardoor het maag/ darmkanaal behoorlijk van streek kan raken. 
★ Sommige mensen reageren overgevoelig op gember. Uiteraard is het dan meest verstandig om dan te stoppen met eten.

Zijn gembershots gezond?
Gembershots zijn dus zeker wel gezond, maar drink het met mate. Ga er niet in overdrijven om een paar shots per dag te pakken. Dat doe je maar met andere shots en in een kroeg.

Lees ook:
♥  Dit zijn de voordelen van citroenwater drinken
♥ 4x super delicious kokos recepten

Bron: MoniquevandervloedBeeld: Unsplash, Pexels