Lifestyle

Interview transgender Solange Dekker: “Vrouw zijn is meer dan een lichaam”

De 25-jarige Solange Dekker heeft verschillende Miss Verkiezing-titels op haar naam staan. Zo stond ze in de top 10 van de Miss Trans Star Netherlands. “Waarom ben je pas een vrouw als je daar beneden bloedt?”

Solange zet zich in voor de LHBTI+ gemeenschap. Haar motief? Ze is zelf een transvrouw en vindt het belangrijk om op te komen voor deze kwetsbare groep vrouwen. Mastercard en bunq True Name hebben vanwege deze kwetsbare groep een inclusieve kaartfeature in Europa voor transgender en non-binaire personen gelanceerd.

Solange Dekker over vooroordelen rondom transgenders

Wij hebben een aantal vooroordelen belicht. Solange vertelt welke juist zijn en welke niet waar zijn.

‘Transvrouwen zijn geen ‘echte’ vrouwen’

“Absoluut niet. Vrouw zijn is meer dan het lichaam dat je hebt. Het is een bepaalde energie. De energie die jij uitstraalt is ook de energie die anderen van jou ontvangen.” Wat is echte vrouw eigenlijk? Er zijn nog veel mensen die een vrouw pas erkennen als ze kinderen kan krijgen of als ze een baarmoeder heeft. “Waarom ben je pas een vrouw als je daar beneden bloedt? Vrouwen zijn veel meer dan dat! Ze zijn sterk, fierce en prachtig.” Yes, we agree!

“Als een man een relatie krijgt met een transvrouw is hij biseksueel of gay”

“Je bent veel meer dan het lichaam dat je hebt. Ik houd helemaal niet van in hokjes denken. Het standaard beeld is bedacht door de onderdrukking van de samenleving om rollen op te leggen. Daarom houd ik er niet van. Ik ben het niet eens met de stelling.”

View post on Instagram
 

“Een dag voor de LHBTI+ gemeenschap is niet nodig. Nederland is heel tolerant”

“Veel cispersonen* snappen niet waarom een dag als vandaag nodig is. Dit is ook heel logisch! De beelden die de media laten zien van bijvoorbeeld Pride zijn vaak ook van de oude mannen in leren broeken. Dit zijn beelden die de gemeenschap niet goed weergeven. Ik vind een dag als vandaag hard nodig. Op zulke dagen voel jij je extra verbonden met de gemeenschap. Het kan zelfs levens redden. Deze dagen moeten absoluut blijven bestaan!”
*een cispersoon is iemand die zich identificeert met het geslacht waarmee hij/zij is geboren.

“Transgenders zijn ziek en ze moeten in therapie”

“Deze hoor ik heel vaak… Dit vooroordeel komt voort uit ‘wij snappen jou niet, dus er is vast wat mis met jou.’ Vaak denken deze mensen dat transpersonen een tijdelijke keuze maken. Ze realiseren zich niet hoeveel invloed het op je leven heeft.” Niemand zou dit doen voor de fame. Solange had vier rolmodellen die haar hebben geholpen met het accepteren van zichzelf. “Twee vriendinnen hebben mij heel erg geholpen. Door hen zag ik in dat gender en seksualiteit niet in hokjes te plaatsen is. Ook hebben de YouTubers Julie Vu en Gigi Gorgeous mij geholpen.”

View post on Instagram
 

Welke meningen over transvrouwen kloppen wel?

“Ik ben van mening dat transvrouwen extra vrouwelijk zijn. Haarlak, lipgloss en een spiegel zijn drie items die bijna elke transvrouw wel bij zich heeft. Dit komt ook omdat dit vroeger niet kon. Nu je dit mag laten zien omarm je de vrouwelijke eigenschappen extra. ”

Wat is de meest positieve ervaring die jij hebt gehad met betrekking tot je gender?

“Dat er hulp en steun kwam uit onverwachte hoek. Heel veel mensen steunde mij en spoorde anderen aan om mij te steunen. Dit had ik niet verwacht! Ik wil mij ook blijven inzetten voor de gemeenschap en ik zou er mijn leven nog voor geven. Mijn motto is ‘be the voice you needed when you were younger’ en dit blijf ik doen!

View post on Instagram
 

Beeld: Humberto Tan