Lifestyle

Voor het eerst stemmen: alles wat je moet weten voordat jij het rode potloodje oppakt

Mag jij dit jaar voor het eerst stemmen? Dan heb je vast nog heel veel vragen. Hoe werkt het stemmen? Hoe ziet een stembiljet eruit? En de belangrijkste vraag: op wie ga je stemmen? Wij helpen de nieuwe kiezers een handje door uit te leggen hoe het stemmen werkt.

Voor het eerst stemmen: hoe werkt het?

Voor het eerst stemmen is een belangrijke mijlpaal. Jij mag eindelijk meebeslissen over het bestuur van Nederland. Speciaal voor de nieuwe kiezers hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Van welke partijen er zijn tot aan het stemhokje!

Op welke partij moet ik stemmen?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Politieke partijen zijn opgedeeld in vier categorieën: progressief, conservatief, links en rechts. Wij leggen deze begrippen voor jou uit.

Progressief: Dit betekent dat jij voor veranderingen bent. Progressieve partijen willen vaak dingen verbeteren door ze te vernieuwen. Dit is het tegenovergestelde van conservatief.

Conservatief: Dit betekent dat jij niet van veranderingen houdt. Conservatieve partijen willen graag dat tradities in stand blijven en dat er geen verandering plaatsvindt. Dit is het tegenovergestelde van progressief.

Links: Linkse partijen zijn vaak progressief. Ze willen dat de overheid meer invloed krijgt en ze zijn sociaal ingesteld. Ook als dit ten koste gaat van de economie.

Rechts: Rechtse partijen zijn vaak conservatief. Ze willen dat bedrijven de kans krijgen om op een vrije markt te concurreren. Daarom zijn ze tegen te veel invloed van de overheid. Verder zijn de rechtse partijen vaak individualistischer en minder sociaal dan linke partijen.

via GIPHY

Kieswijzer 2021

Nu je een beetje weet in welke categorieën de partijen worden verdeeld is het tijd om te kiezen. Er zijn super veel kieswijzers die je kunnen helpen bij jouw keuze. De populairste zijn: Stemwijzer.nlwelkepartijpastbijmij.nl en Kieskompas.nl. Er is ook een speciale kieswijzer voor jongeren: jongerenkieswijzer.nl. Doe een aantal kieswijzers en als de bovenste drie partijen bij meerdere kieswijzers bovenaan komen kan jij je daarin verdiepen. Deze partijen komen het meeste overeen met jou mening. Bekijk hun partijprogramma en debatten. Als jij dit hebt gedaan is er 1 partij met wie jij het meeste op één lijn zit. Dit is de partij waarop je moet stemmen!

Op wie moet ik stemmen?

Dan moet je nog kiezen op wie je wilt stemmen. De bovenste persoon op de lijst heet de lijsttrekker. Deze persoon heeft de meeste kans om in de Tweede Kamer te komen. Als een partij bijvoorbeeld 4 zetels krijgt dan komen de eerste 4 personen die op de lijst staan in de Kamer. Wil jij dat er iemand in de Tweede Kamer komt die verder onderaan de lijst staat? Stem dan vooral op die persoon! Iemand die onderaan de lijst staat kan in de Kamer komen als er veel mensen op het lid hebben gestemd. Dit heet een voorkeurstem.

Hoe werkt het stemmen?

Jij hebt de partij gekozen en je verdiept in de verkiesbare leden. Daarna heb je een lid uitgekozen die het beste bij jou past. Nu ben je helemaal ready om voor het eerst te stemmen. Als je aankomt bij de stemlocatie moet jij je identiteitsbewijs en je stempas bij de hand hebben. Deze twee dingen worden gecheckt door een medewerker en dan krijg jij een stembiljet. Dit is een heel groot stuk papier waar alle partijen en alle verkiesbare leden op staan. Zoek op het enorme papier naar jouw partij en naar jouw favoriete persoon. Kleur het bolletje helemaal in met het rode potlood en gooi daarna jouw stembiljet in de stembus. Tadaa, nu heb jij officieel gestemd!

via GIPHY

Stemmen en het coronavirus

Door het coronavirus worden er nu meer stembureau’s geopend. Ook moet je een mondkapje op en 1.5 meter afstand houden. Als jij ziek bent of klachten hebt dan kan je iemand anders machtigen om voor jou te stemmen. Dit staat allemaal goed uitgelegd op je stempas. Succes met voor het eerst stemmen!

Beeld: istock

Must reads 👀