Lifestyle

Deze woorden spreek je jouw hele leven al verkeerd uit

Soms hoor je iemands iets uitspreken en denk je: “Huh… zeg je dat zo?!Sommige woorden spreken mensen vaak verkeerd uit. Na het lezen van dit artikel weet jij voor eens en altijd hoe je het wél goed zegt! 

Deze woorden spreek je jouw hele leven al verkeerd uit

1. Avocado
Hier is iedereen stiekem guilty aan geweest. Veel mensen zeggen namelijk “advocado”, terwijl die ‘d’ er toch echt níet staat. We get it, het lijkt een beetje op advocaat, maar het is toch heel iets anders.

2. Vanille
Een dubbele L spreek je niet uit als ‘l’ maar als ‘j’. Het is dus niet va-niel-je maar va-nie-je. 

3. Porche
Je weet wel, die dat merk van die fancy auto’s. Veel mensen spreken het uit als porsj, maar het is pors-je. Met een ‘e’ erachter. 

4. Nike
Als je een nieuw paar schoenen hebt gekocht, zeg je misschien wel vol trots tegen je besties: “Kijk mijn nieuwe Naiks!” Nope, Nike spreek je niet uit als Naik maar als Naikie. 

via GIPHY

5. Omelet
Maak jij een oo-melet of een om-melet als ontbijt? De juiste uitspraak is om-melet! 

6. Catalogus
Vaak ligt de klemtoon op het woord catalogus verkeerd. Men zegt vaak cataLOgus, maar het is toch echt caTAlogus. 

7. Gel
Gel spreek je uit als djell en niet als sjell. 

8. Bruschetta
Bestel jij bij de Italiaan weleens een heerlijke bruschetta? Zorg er dan voor dat je broesketta zegt en niet bruusjetta. De ‘ch’ spreek je namelijk uit als ‘k’ en de ‘u’ als ‘oe’. 

9. Voucher
Het woord voucher heeft een beetje een Franse uitstraling, waardoor veel mensen voe-sjee zeggen. Toch is dit niet correct. De juiste uitspraak is vou-tsjer.

10. Chorizo
Dit is een lastige! Je zegt tsjoriezo, want de ‘ch’ spreek je in dit geval uit als ‘tj’. Dus niet gooriezo, wat veel mensen zeggen. 

via GIPHY

11. Straie
Die ‘aie’ achter elkaar zien er ook best gek uit, we admit it. Je spreekt straie uit als strie-jee en niet als straille. 

12. Primark
Vraag ons niet waarom, maar veel mensen plakken de ‘t’ achter het woord Primark. Maar het is niet prie-markt, maar praimark. Dus zónder ‘t’ en gewoon op z’n Engels uitgesproken. 

13. Puzzelen
Dit spreekt men zó vaak verkeerd uit, dat het bijna fout klinkt als iemand het correct zegt. Maar het is toch echt puzzelen en niet puu-zelen. Dit allemaal dankzij de dubbele ‘z’. 

14. Paprika
Waar puzzelen wél een dubbele letter heeft, heeft paprika dat niet. Het is dus ook niet pap-rika, maar pa-prika. 

15. Texel
De naam het grootste Waddeneiland spreek je uit als Tessel en dus niet als Teksel. Misschien verwarrend want sex zeg je ook als seks, maar in Texel is de ‘x’ toch echt een ‘ss’. 

via GIPHY

Kom jij uit Friesland? Dan herken jij deze 13 gekste Friese uitspraken vast en zeker. 

Bron: famme.nl, glamour.nlBeeld: iStock.com

Must reads 👀