Lifestyle

Happy 2021: dit is waarom bloeddonor worden van levensbelang is

2021 is vers van de pers en dat betekent maar één ding: goede voornemens! Hoewel elke dag natuurlijk een goed moment is om te beginnen aan je doelen en wensen, is een nieuw jaar natuurlijk dé kans om je beste beentje voor te zetten. En hoe kan je dit nu beter doen dan door donor te worden? En nee, dan hebben we het niet over het doneren van je organen (wat óók super is), maar over bloeddonor worden! 

Misschien vind jij het maar een beetje een enge gedachte: je bloed afgeven bij de bloedbank. Om over al die buisjes nog maar te spreken. Gelukkig is dat helemaal nergens voor nodig. Zeker wanneer je je realiseert dat je met zo’n daad letterlijk levens kunt redden, right?! Op de Girlscene redactie vonden we het een goed idee om het jaar 2021 goed te beginnen door de bloedbank blij te maken met dat wat ze zo hard nodig hebben. Maar hoe word je nu eigenlijk bloeddonor en waar is dat precies goed voor? Als je geen idee hebt waar we het over hebben, no worries! We praten je bij.

Waarom zou je dat eigenlijk doen, bloeddonor worden?

Laten we beginnen met uitleggen waarom bloeddonor worden zo ontzettend belangrijk is, zeker anno 2021. Het is absoluut minstens zo important als een ‘gewone’ donor worden. Bloed is súper belangrijk voor jouw gezondheid en body, want het zorgt er namelijk voor dat zuurstof en alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt, ook echt door heel je lichaam kunnen gaan. Anders heeft die healthy lifestyle niet zoveel zin. Makes sense, right? Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet genoeg bloed in hun lichaam hebben, bijvoorbeeld door een heftige operatie of een naar ongeluk. Om zo iemand weer snel op te lappen, is er vaak snel en véél bloed nodig van een ander. En dat ook nog met de juiste bloedgroep, of course.

Bloedtransfusies
Ook bestaan er ziektes waarbij mensen afwijkingen in hun bloed hebben. Dan hebben ze in sommige gevallen bloedtransfusies nodig en daarvoor is een heleboel bloed van donoren nodig. Bloedbank Sanquin zorgt ervoor dat er genoeg bloed op voorraad is. Althans, dat proberen ze! Een op de vier mensen heeft op een moment in hun leven bloed van een donor nodig. Toch is maar een op de vijftig mensen bloeddonor. Je kan je voorstellen dat de match tussen donor en patiënt perfect moet zijn! Er is namelijk ook veel plasma nodig, want uit plasma wordt medicijnen gemaakt. Van die speciale medicijnen is steeds meer nodig. That’s why they need some help! Nieuwe donoren zijn dus hartstikke welkom, ook omdat de oudere donoren op hun leeftijd vaker uitvallen vanwege medische kwaaltjes. 

Bloeddonor worden

Hoe kan je je aanmelden om bloeddonor te worden?

Denk jij er (inmiddels) over na om vrijwillig bloed en/of plasma af te geven, zodat je anderen mensen kunt helpen? You go girl! Het is super easy en alle hulp is welkom. Meld je aan via de website van Sanquin en dan ontdek je snel of je wel of niet geschikt bent om donor te worden. Voor je eerste afspraak volgt een gesprek met een arts op locatie. Daar volgt een keuring en kijken ze direct samen met jou of bloed of plasma doneren mogelijk is. Tijdens dit gesprek nemen ze direct wat bloed af om te onderzoeken. Als dit onderzoek positief is, dan kun je je donorcarrière echt starten. Doneren van bloed kan als man maximaal vijf keer per jaar en als vrouw maximaal drie keer per jaar. Wil je vaker doneren? Als plasmadonor kan je om de twee weken doneren, maar dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

* dit artikel is geschreven in samenwerking met Sanquin