Health

Zorgverzekering en de pil: zo zit dat

De anticonceptiepil. Dat is toch wel de meest bekende vorm van anticonceptie voor vrouwen. De kans is dus groot dat jij aan de pil gaat als je niet zwanger wil worden. Hartstikke handig natuurlijk en het kan soms ook helpen tegen vervelende kwaaltjes. Maar hoe zit het eigenlijk met je zorgverzekering? Krijg je de pil vergoed? 

Wordt de anticonceptiepil vergoed?

Je krijgt de pil niet altijd vergoed vanuit de basisverzekering en de regels zijn soms wat ingewikkeld. Het ligt er namelijk maar net aan hoe oud je bent én wat voor een soort anticonceptie je gebruikt. We leggen je uit hoe het zit.

Vergoeding anticonceptiepil

  • Tot 18 jaar: no worries, de pil valt onder je basisverzekering. Soms betaal je een eigen bijdrage, maar je betaalt in ieder geval geen eigen risico. 
  • Van 18 tot 21 jaar: de pil valt nog wel onder de basisverzekering, maar nu betaal je er wél eigen risico voor. Gebruik je een pil waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen, dan kun je je hier eventueel aanvullend voor verzekering. 
  • Ben jij ouder dan 21 jaar: dan valt de pil niet meer onder de basisverzekering en betaal je de kosten zelf. Je kunt je wel aanvullend verzekeren en dan betaal je geen eigen risico meer. Wel is er nog een kans dat je een eigen bijdrage betaalt. Check dit goed van tevoren. Het kan namelijk soms ook goedkoper zijn om de pil zelf te betalen in plaats van je hier aanvullend voor te verzekeren. 

Er zijn wel uitzonderingen, want is de anticonceptiepil onderdeel van je behandeling voor endometriose of menorragie (in combinatie met bloedarmoede)? Dan is er vaak een vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. 

Eigen bijdrage anticonceptiepil
Voor sommige merken van de pil kan het voorkomen dat je een eigen bijdrage betaalt. Dit gaat dan over geneesmiddelen die niet zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). Hoe hoog deze eigen bijdrage is ligt aan het type of merk anticonceptiepil. In de zorgvergelijker van Independer kun je dit snel checken door het merk van de pil toe te voegen bij je zorgwensen. 

Aanvullende verzekering voor anticonceptie
Krijg je de pil niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar wil je de kosten niet zelf betalen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor anticonceptie. Dit lijkt vaak de beste keuze, maar in de meeste gevallen ben je uiteindelijk toch duurder uit. Kijk daarom goed naar hoeveel de pil die jij gebruikt kost per jaar en hoeveel premie je betaalt voor een aanvullende verzekering voor anticonceptie. 

Vergelijk je zorgverzekering
Twijfel je nog over een zorgverzekering die past bij jouw zorgwensen voor 2021? Dan heb je nog tot en met 31 december om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je zorgverzekering vergelijken is sowieso verstandig om jaarlijks te doen. De premies stijgen elk jaar en misschien ben je bij een andere verzekeraar wel goedkoper uit voor dezelfde dekking.