Food

Dit is hoe je het perfecte peperkoeken huisje maakt deze kerst

OMG! Hoe leuk is het om met je lover een peperkoekenhuisje in elkaar te zetten met kerst. Jullie kunnen er allebei een maken en een wedstrijdje houden of samen een maken. Teamwork! Natuurlijk kun je ook een huisje alleen maken of met je vriendinnen. In dit artikel lees je hoe je het perfecte kerst peperkoekenhuisje maakt.

Dit is hoe je het perfecte peperkoeken huisje maakt deze kerst

Je kunt ervoor kiezen om je peperkoeken huisje kant en klaar te kopen bij bijvoorbeeld de IKEA. Je krijgt dan een bouwpakket waar je los decoractie en eetbare lijm bij moet kopen zodat je huisje niet uit elkaar valt. Je bent dan ongeveer een tientje kwijt. Je kunt er ook voor kiezen om je peperkoeken huisje helemaal self made te maken. Wij hebben het recept piekfijn uitgelegd en een filmpje gevonden waarin je perfect kunt zien wat je moet doen.

Dit heb je nodig voor het maken van een peperkoeken huisje
– 250 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
– 150 g donkere basterdsuiker
– 250 g schenkstroop
– 6 tl gemalen gember
– 4 tl kaneel
– 600 g tarwebloem
– 3 tl bakpoeder
– ½ tl zout
– 1 middelgroot ei
– 200 g poedersuiker
– 300 g kristalsuiker

Aan de slag met het maken van een peperkoeken huisje
Klop 250 gram boter op kamertempratuur en 150 gram basterdsuiker in een kom tot een luchtig beslag. Voeg 250 gram schenkstroop, 6 theelepels gemberpoeder en 4 theelepels kaneel toe en mix nogmaals het beslag. Zeef 600 gram bloem, 3 theelepels bakpoeder en een halve theelepel zout. Kneed dit tot een samenghangende kneedbal. Haal deze uit de kom en leg het op een werkplank. Druk je bol een beetje plat.

Nu is het tijd om een beetje geduld op te brengen. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast liggen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden celcius. Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast en snijd het door tweeën. Bestuif het werkblad met bloem en rol de 2 deeg stukken uit tot ongeveer 1,5 centimeter dik. Dan pak je je mallen erbij en doe je het deeg in de mallen.

Bestuif de deegroller met bloem en maak de mallen glad zodat het deeg perfect in de mallen zit en je vorm straks er mooi uitkomt. Bak de koekdelen ongeveer 15 minuten in de oven tot de randjes kleuren. Laat de koeken in de mallen minimaal een uur afkoelen. Pak er een nieuwe kom bij en splits een ei. We gebruiken de eidooier niet. Voeg hier 250 gram poedersuiker aan toe en meng dit. Dit wordt glazuur.

Ondertussen zijn je koekdelen afgekoeld. Haal deze eruit. Leg ze neer met de gevormde kant naar je toe. Met het glazuur wat je net hebt gemaakt kun je je koeken versieren. Laat het glazuur goed afkoelen zodat het goed blijft zitten en er niet afdruipt.

Bekleed een ‘diep bord’ met bakpapier. Pak er een steelpannetje bij en doe daar 300 gram kristalsuiker in. Laat dit smelten tot caramel. Beweeg de pan af en toe heen en weer, maar roer niet. De caramel is af als de suiker is opgelost en de caramel donker, goudbruin is. Schenk de karamel in de ondiepe schaal. Doop de zijkanten van de voor en achter gevel in de caramel. Dit wordt de ‘lijm’ van het huisje. Plak de zijgevel en het dak aan elkaar. Werk de naden af met de rest van het glazuur.

Nu kun je eventueel nog andere decoratie toevoegen.  In principe kun je je huisje overal mee versieren wat jou mondje lekker vindt. Denk aan M&M’s, zure matten en Dr. Oetker decoratie zoals hartjes of stiften in verschillende kleur. Door je huisje mooi te versieren wordt er ook veel kleur toegevoegd. Als je het goed doet vind je je huisje te mooi om op te eten! Zo makkelijk en leuk is het om een peperkoeken huisje te maken.

Je kunt de delen van het koekhuisje, met decoratie, een dag van tevoren maken en bewaren in een afgesloten doos. Zet het koekhuis in elkaar op de dag dat je ermee wilt pronken. Als het helemaal klaar is, kun je het huis maximaal een dag bewaren.

Instructie filmpje maken van peperkoeken huisje:

Watch on YouTube

Beeld: Unsplash

Must reads 👀