Lifestyle

Real life story: ‘Ik ben seksueel misbruikt door mijn eigen vader’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer vertelt lezeres Sanne over het misbruik door haar vader.

Sanne: “Ik was vijftien jaar en zat op de middelbare school. Op een dag vertelde ik aan mijn beste vriendin dat mijn vader mij seksueel misbruikte. Voor haar was dat onbegrijpelijk. Ze vroeg zich dan ook af hoe lang dit al speelde. Op die vraag had ik geen antwoord. Ik wist het gewoon niet. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wanneer het seksueel misbruik precies begon. Wel weet ik dat ik jong was. Want, ik moet nog een elf jaar oud geweest zijn. Hoe ik dit weet? Nou, ik zie de beelden nog zo goed voor me. Het zijn momentopnames van hoe ik bijvoorbeeld door mijn vader werd begeleid om op hem te gaan zitten in de badkamer. Ook herinner ik ons samen in de woonkamer. We zitten op de bank terwijl hij mij een tongzoen geeft. Mijn vader leert mij op dat moment dat tongzoenen ‘French kiss’ heet.” 

Sneltrein 

Als vijftienjarige zat ik met mijn vader in de auto. Hij sprak mij streng toe: “wat gisteravond gebeurd is, dat mag nooit meer gebeuren’. Niet veel later heb ik het dus aan mijn beste vriendinnetje verteld. Samen met haar ging ik naar mijn tante. Zij is namelijk iemand aan wie je alles kan vertellen, iemand die ik vertrouwde. Eenmaal bij haar thuis, ben ik buiten een sigaretje gaan roken. Mijn beste vriendinnetje heeft toen mijn hele verhaal verteld. Ik was buiten, omdat ik niet nog een keer over het misbruik kon praten. Op een gegeven moment riep mijn tante mij naar binnen. Ik kreeg het gevoel alsof ik in een sneltrein stapte. Zo snel raasde de tijd voorbij. Mijn moeder was er in no-time en begon meteen te huilen.” 

Boze oom 

“Mijn vader werd opgepakt. Aan alle kanten werden mij vragen gesteld, maar ik wilde en durfde niet te antwoorden. Omdat ze te weinig evidence hadden werd hij al na één maand weer vrijgelaten. Mijn oom was er allemaal niet mee eens. Hij dacht dat ik alles verzonnen had. Mijn oom was zo kwaad dat hij de sleutels uit mijn fiets pakte. Hij riep ‘als je nu niet met mij mee naar de politie gaat en zegt dat je het allemaal hebt verzonnen, krijg je je sleutels nooit meer terug.”

Gossip 

“We woonde in een klein dorpje, dus roddels verspreiden snel. Het duurde niet lang voordat het hele dorp wist van mijn verhaal. En het dorp ernaast én het dorp daarnaast. Overal werd ik raar aangekeken. Kinderen mochten van hun ouders niet meer met mij afspreken. Ik weet nog goed dat ik op een avond naar de kermis een paar dorpen verderop ging. Het was zomer en ik had een jurkje aan. Een jongen riep mij na en zei ‘is wel wat kort he? Zal je vader leuk vinden.”

Verhuizen 

“Je begrijpt vast dat ik het dorp graag uit wilde. Toen ik zestien werd kon dit eindelijk. Ik ben toen negentig kilometer van huis op kamers gaan wonen. In deze stad zou ik aan een nieuwe opleiding beginnen. Een nieuwe start, dacht ik. Alleen, was mijn schooltijd vreselijk. Ik sliep niet en kon tijdens de lessen niet focussen. Dus ik ging steeds minder vaak naar school toe. Nood gedwongen moest ik van mijn opleiding af. Ik was er te weinig aanwezig geweest. Met goede moed startte ik na een tijdje aan een nieuwe studie. Bij deze opleiding kwam ik bij de schoolpsycholoog terecht. Doordat mijn zó rugzakje groot is, werd mij aangeraden om in therapie te gaan. Bij een echte psycholoog, in een echte praktijk.”

Ik ben wie ik ben 

“Ik heb gevochten met mijn emoties en heb mezelf door meerdere depressies gesleept. Inmiddels ben ik 25 jaar. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik moet omgaan met mijn emoties. Ik heb mezelf leren accepteren. Ik ben geworden wie ik ben, door de dingen die ik heb meegemaakt en ik ben trots op hoe sterk ik ben.”

Heb jij zelf iets soortgelijks meegemaakt waarbij jouw grenzen werden overschreden en heb je hulp nodig? Ga dan naar www.centrumseksueelgeweld.nl. Je hoeft het niet alleen te doen. 

Wil jij ook graag jouw verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Real life story”

Beeld: iStock