News

Oh no: we gaan weer in lockdown en dit gaat dat voor jou betekenen

Vanavond heeft Rutte vanuit zijn Torentje in een toespraak nieuwe maatregelen bekend gemaakt. We gaan van een intelligente lockdown naar een harde lockdown. Oei! Wat dat gaat betekenen voor jou? We praten je bij over alles wat je van de strengelere maatregelen kunt verwachten.

Dit betekent de harde lockdown voor jou

De onderstaande maatregelen gaan in de nacht van maandag op dinsdag om 0.00 uur in. 

Scholen

Alle scholen gaan waarschijnlijk vanaf woensdag dicht, zowel basisscholen als middelbare scholen. Alle lessen zullen vanaf woensdag weer online zijn. Dit is tot en met in ieder geval 19 januari. Ook gaat de kinderopvang dicht. 

Niet-essentiële winkels gaan dicht

Wilde jij nog graag kerstinkopen doen? Dan ben je helaas te laat. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht. Alleen de supermarkten, andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken blijven open. Warenhuizen, tuincentra en kledingwinkels gaan dicht. De maatregel gaat vannacht om 00:00 in, omdat het kabinet wil voorkomen dat mensen nog massaal inkopen gaan doen. Bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken.

harde lockdown

Theaters en bioscopen

Naast alle niet-essentiële winkels, gaan ook de theaters, bioscopen, pretparken, musea en dierentuinen dicht. Zij moeten vanaf vannacht om 00:00 de deuren sluiten.

Sporten

Voor een work-out kan je na middernacht niet meer bij de sportschool terecht. Nee, ook niet als je in je eentje aan krachtraining doet. Ook gaan de zwembaden en sauna’s dicht. Buiten sporten mag nog wel, maar maximaal met twee personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer.

Contactberoepen

Onder andere kappers, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders en massagesalons gaan ook dicht. Omdat fysiotherapeuten en tandartsen onder de zorg vallen, mogen zij wél blijven werken. 

Blijf thuis

Premier Rutte heeft het advies gegeven om alleen op pad te gaan als dat echt nodig is en af te zien van bezoek thuis. Je mag slechts 2 mensen op visite laten komen, met een uitzondering voor Kerst: dan mogen er 3 mensen komen. 

Hotels en horeca

Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren. Ook roomservice op de kamers is niet meer toegestaan. De overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht. Je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca.

Reizen

Het openbaar vervoer blijft wel rijden, maar is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om die niet te boeken tot half maart, alleen als het écht niet anders kan.

Waarom nu een harde lockdown?

Het aantal besmettingen is hard opgelopen en de druk op de zorg is toegenomen. Het kabinet wilde in half december het aantal besmettingen terugbrengen naar 3600, maar op dit moment zijn het er 10.000 per dag. 

Bron: nos.nl, nu.nlBeeld: iStock.com