Health

Dit is een vaginale schimmelinfectie (en zó kom je ervan af)

Er is bijna niets vervelender dan irritaties of zelfs pijn down under. Helaas hebben veel vrouwen weleens ongemakkelijke kwaaltjes rondom hun vagina, waar ze graag vanaf willen. Een vaginale schimmelinfectie is een veelvoorkomende kwaal bij vrouwen. Heb jij last van een vaginale schimmelinfectie en zoek je naar oplossingen? Wij helpen je verder.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is eigenlijk helemaal niets om je voor te schamen. Heel veel vrouwen hebben hier namelijk last van. Iedere vrouw heeft een bepaalde hoeveelheid vaginale bacteriën en schimmels die ervoor zorgen dat een vagina gezond blijft. Als er teveel van deze schimmels groeien ontstaat er een zogeheten vaginale schimmelinfectie.

Wat zijn mogelijke oorzaken van vaginale schimmelinfectie?

introds Er zijn een aantal dingen die het groeien van schimmels veroorzaken, en dus tot een vaginale schimmelinfectie leiden. Mogelijke oorzaken voor een vaginale schimmelinfectie kunnen zijn: 

  • De vagina wassen met zeep
  • Het gebruik van antibiotica
  • Een verhoogte oestrogeenspiegel (dit komt vaak voor bij vrouwen die zwanger zijn of de pil slikken)

 

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Zo ongemakkelijk dat je eigenlijk liever niet de deur uit gaat. Er zijn een aantal symtomen waar jij aan kunt aflezen dat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie, namelijk:

  • Jeuk rondom de vagina, onder andere bij de schaamlippen
  • Witte afscheiding, soms brokkelig en vrijwel geurloos
  • Opgezwollen, rood slijmvlies van de vagina
  • Branderig en/of pijnlijk gevoel tijdens het plassen
  • Branderig en/of pijnlijk gevoel tijdens de seks

Wat kan ik doen tegen een vaginale schimmelinfectie?

Gelukkig is een vaginale schimmelinfectie meestal een hele vervelende kwaal, maar niet gevaarlijk. Je kunt dan ook verschillende dingen doen om van de vaginale schimmelinfectie af te komen. Als je regelmatig zeep gebruikt bij het reinigen van je vagina, adviseren wij je: niet meer doen. Het is een slecht idee om je vagina met zeep te wassen, omdat dit niet goed is voor de schimmels en bacteriën. Was je vagina daarom gewoon goed met alleen water.

Er zijn verschillende crèmes bij de apotheek of drogist te vinden, die jou binnen no-time van je vaginale schimmelinfectie af kunnen helpen. Laat je hierover informeren door een specialist, lees de bijsluiter en gebruik het product. Als het goed is wil dit al veel helpen.

Naar de huisarts
De bovenstaande tips geprobeerd en nog steeds last? Dan is het misschien verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarsts. De huisarts kan jou de nodige medicijnen voorschrijven, zodat jij snel van je vaginale schimmelinfectie af bent.

Bron: apotheek.nlBeeld: iStock