Health

Je vulva verzorgen? Zo doe je dat

Het verzorgen en schoonhouden van je vulva is eigenlijk een onderwerp waar niet veel over wordt gesproken. Terwijl het toch fijn is om je prettig te voelen daar beneden. Er zijn verschillende manieren om alles down there bij te houden, maar helaas zijn niet alle manieren goed voor je vajayjay. Gelukkig hebben wij de tips voor je hoe jij je down there op een goede manier verzorgt.

Zo verzorg jij je vulva 

1. Denk goed na voor je iets gelooft
Als je op het internet opzoekt hoe je de vagina moet verzorgen vind je hier en daar vreemde trucjes. Die trucjes zorgen er zogenaamd voor dat je down there 'beter ruikt' of er 'mooier' uitziet, maar volgens deskundigen is het beter om je vagina zo veel mogelijk met rust te laten. Je vajayjay maakt namelijk zichzelf schoon. Je vagina houdt zelf de PH-waarde in balans en voorkomt hiermee infecties daar beneden.

2. Kies de juiste manier
Zoals je nu weet heeft je vagina geen uitgebreide reinigingsroutine nodig, maar als je gaat douchen is het wel belangrijk dat je de boel afspoelt. Er komen namelijk bacteriën, dood huidcellen en oliën bij die ontstekingen veroorzaken. Tijdens het schoonmaken hoef je alleen maar je handen en wat water te gebruiken. Als je het fijner vindt om toch zeep te gebruiken, gebruik dan een speciaal zeep zonder geurstoffen. Wat je wel kunt doen is een pak verfrissende intieme doekjes in je tas stoppen om over je kruis te halen, bijvoorbeeld met de Durex Intima Protect doekjes. Schoon maak je je vagina er van binnen niet mee, maar een fris gevoel geeft het je vulva wel, zeker in de zomer. 

3. Gebruik een zachte zeep zonder geur
Geparfumeerde zeep kan irritatie of allergische reacties veroorzaken. Het weefsel in je vagina is namelijk erg gevoelig. Hoe minder parfum en chemicaliën je gebruikt, hoe beter. Bewaar de douchegel met lavendelgeur maar door de rest van je lichaam en kies voor een speciale zeep. Wist je trouwens dat er zelfs maskers bestaan voor je vajayjay? Lees er hier alles over.

4. Vermijd tampons of inlegkruisjes met een geurtje
Menstruatiebloed ruikt niet naar rozen, daarom bestaan er tegenwoordig geparfumeerde tampons en maandverband. Toch raden wij je aan dit niet te gebruiken. De geparfumeerde producten zorgen er namelijk voor dat de PH-waarde van je vagina uit balans raakt en hierdoor ontstaan er irritaties en krijg je misschien zelfs een allergische reactie.

vagina verzorgen reinigen


5. Accepteer de natuurlijke geur
Iedere vrouw heeft een eigen unieke geur bij haar vajayjay. Dit is volkomen normaal en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Spray dus nooit deodorant of parfum, dit doet namelijk meer slechte dingen dan goede dingen voor je vagina. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de geur down there in de gaten houdt. Als je vagina anders ruikt en je jeuk begint te krijgen is het belangrijk dat je even langs de huisarts gaat.

Zo erg is praten over vajayjays ook niet, toch? Sterker nog, hier moet vaker over gesproken worden. Deel deze vijf handige tips met je vriendinnen. Zo voorkom je misschien wel een bezoekje aan de huisarts. 

Bron: Buzzfeed.com, Womanshealthmag.com, Brides.com | Beeld: iStock, Unsplash

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved