Food

Friet uit de airfryer: is dat echt gezonder dan friet uit de frituurpan?

Waar we vroeger snacks in de frituurpan gooiden, hebben veel mensen de frituurpan inmiddels ingeruild voor de airfryer. Een alternatief dat ervoor moet zorgen dat het eten van friet een stuk gezonder wordt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Friet uit de airfryer: is dat echt gezonder dan friet uit de frituurpan? Eens even kijken.

Friet uit de airfryer: is dat echt gezonder dan friet uit de frituurpan? Veel mensen denken dus dat friet uit de de airfryer gezonder is dan friet uit de frituurpan. Tijd om uit te zoeken of dit ook echt zo is. Het grote verschil tussen de airfryer en de frituurpan, is dat er bij de airfryer geen gebruik wordt gemaakt van olie. Alles wat in de airfryer wordt gestopt wordt namelijk gebakken met lucht. De naam zegt het al: air (lucht) fryer.

Friet uit de airfryer: is dat echt gezonder dan friet uit de frituurpan?

Als je friet bakt in de airfryer, dan wordt er 70 procent minder vet gebruikt. En dat maakt verschil. Uit onderzoek van het Europian Journal of Lipid Sciene and Technology blijkt dat friet gemaakt in de airfryer per 100 gram maar liefst 45 caloriën minder bevat dan friet gemaakt in de frituurpan. Daarnaast maakt de airfryer ook minder antioxidanten kapot, zoals vitamine C. 

De vraag: ‘Friet uit de airfryer: is dat echt gezonder dan friet uit de frituurpan?’ kunnen we beantwoorden met ‘ja’. Friet uit de airfryer is dus weldegelijk gezonder dan friet uit de frituurpan. Een goede optie om er eentje aan te schaffen dus, mocht je dit belangrijk vinden. Maar goed, als je niet zo heel vaak friet eet en je friet uit de frituurpan toch net iets knappiger en lekkerder vindt dan friet uit de airfryer, dan kan een bezoekje aan de snackbar op z’n tijd heus geen kwaad ;-).

Toch zin om lekker vet te eten? Hier kan je oneindig snacken!
Bron: Men's HealthBeeld: iStock

Must reads 👀