Beauty

Mondkapjes en make-up: dit moet je weten

Wie jou precies een jaar geleden had gezegd dat je dit jaar tientallen verschillende mondkapjes zou hebben, zou jij waarschijnlijk raar aan hebben gekeken. Toch is het vandaag de dag realiteit in Nederland en op veel andere plekken in de wereld: mondkapjes zijn verplicht op veel plekken, zoals in het openbaar vervoer en in veel winkels en supermarkten. Maar hoe doe je dat eigenlijk met mondkapjes en make-up?

Met een paar toffe printjes en mooie kleuren is dat helemaal niet zo erg: zo is je mondmasker als accessoire een goede match bij je outfit. Waar we iets minder blij mee zijn, is de combinatie van make-up en mondkapjes. Daarom lees je hieronder meer over maskervriendelijke make-up onder of bij je mondkapje.

mondkapje en make-up

Mondkapjes en make-up: zorg altijd voor een goede reiniging

Voordat we het überhaupt over make-up onder je mondkapje gaan hebben, is het goed om een schone basis te hebben. Het is met zo’n gezichtsmasker misschien nog wel belangrijker dan ooit om je gezicht zowel in de ochtend als in de avond goed te reinigen. Door het dragen van een mondmasker gaat je gezicht wellicht sneller transpireren. Hierdoor kan er irritatie op de huid ontstaan, zoals acne of jeuk.

Voor de puistjes die door deze wrijving ontstaan, is er zelfs al een woord verzonnen: maskne. Hoe hilarisch we dat woord ook vinden; leuk is anders. Gelukkig kun je zelf van alles doen om maskne tegen te gaan. Vervang je mondkapje regelmatig met een nieuwe, zorg voor een schone basis en let eens op wat je eet en drinkt. Minder vet eten en meer water drinken kan ervoor zorgen dat je minder last krijgt van irritaties onder je mondkapje, evenals het constant reinigen van je huid.

Natural is het antwoord op mondkapjes en make-up

De komst van het mondkapje betekent niet dat je geen make-up meer op kunt doen. Het verandert misschien alleen een beetje de mate waarin je make-up draagt. Een dikke laag foundation is sowieso geen goed idee voor je huid, maar zal onder een mondmasker ook deels verdwijnen. Je mondkapje wordt vies, je huid kan niet ademen en er is een grote kans op huidirritatie. Pak daarom je make-up anders aan en kies voor natuurlijke make-up. Dat zijn beautyproducten die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten.

Mondkapjes en make-up? Focus op je ogen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om onder je mondkapje geen make-up te dragen. Dat is voor je huid wel net zo prettig, zodat het oppervlakte daar goed kan ademen. Gebruik hierbij wel altijd een basis in de vorm van een dagcrème of een primer. Draag je mondkapje pas wanneer de crème goed is ingetrokken, zodat het niet kan gaan zweten wanneer je je mondmasker opzet. Omdat je ogen nog wel goed zichtbaar zijn met een mondkapje raden we je aan om lekker uit te pakken met maskervriendelijke make-up op de ogen. Kies daarom voor opvallende oog make-up en shine alsnog in coronatijd.

Pak bijvoorbeeld goed uit met oogschaduw en kies voor een kleurrijk geheel. Wat dacht je van een regenbooglook? Meng meerdere kleuren oogschaduw met elkaar en breng dat geheel aan op je oogleden. Wanneer dat iets te heftig voor je is kun je ook kiezen voor één felle kleur. Het is extra leuk om deze kleur af te stemmen op de kleur van je mondkapje of van je outfit. Kleuren als ijswit, lichtblauw en felroze passen wonderbaarlijk goed in de winter boven je ogen. Breng daarbij nog een fijne blush of rouge aan en je look is helemaal corona- én fashionproof.

Mondkapjes en make-up? Vergeet je lippen niet

Tot slot willen we het hebben over je mond. Die verstop je natuurlijk onder je mondkapje dus niemand die er iets van ziet. Daardoor is het heel gemakkelijk om je lippen te vergeten in je beauty routine. Ons antwoord daarop? Niet doen! Je lippen kunnen al snel schraal worden van het dragen van een mondkapje. Daarom is het juist nu heel belangrijk om extra aandacht op het gebied van verzorging aan je mond te schenken. 

Lipbutter
Neem daarom altijd een hydraterend lipproduct mee wanneer je op pad gaat. Veel vrouwen hebben dit in het winterse seizoen sowieso al, omdat hun lippen droog worden van de kou. Met het verplichte mondkapje kun je dus maar beter helemaal goed voorbereid zijn. Kies voor een lippenbalsem of butter die niet plakkerig is, zodat je het product veilig onder je mondkapje kunt dragen. Ook hiervoor is natuurlijke make-up de oplossing.