Beauty

Dit is waarom je het hele jaar door zonnebrand moet smeren

De zon laat nog amper wat van zich zien, tot onze grote teleurstelling. Truien en vesten kunnen al ingeslagen worden. Niet zo gek dat mensen abrupt stoppen met het smeren van zonnebrand. Maar is dat wel zo verstandig? Ook in de winter is het ontzettend belangrijk om je goed in te smeren. Lees verder als je wil weten waarom.

Dit is waarom je het hele jaar door zonnebrand moet smeren

Laten we beginnen met even wat feitjes op een rijtje te zetten. Als je zonnebrand koopt, staat er op de verpakking dat het bescherming biedt tegen UVB-schade, beter bekent als burning-schade. Deze is aanwezig als de zon vrolijk op ons bolletje schijnt. Er staat niet veel over de UVA-schade op de verpakking, ook al is deze zeker niet onbelangrijk, plus het hele jaar aanwezig. In tegenstelling tot UVB-schade. UVA-schade zorgt voor DNA-beschadiging, pigmentafwijkingen, versnelling van het verouderingsproces van de huid en een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker. Jakkes! Dat wil niemand.

Zonnebrand smeren winter

Uit onderzoek blijkt
Als we je nog niet bang genoeg gemaakt hebben voor rimpels op jonge leeftijd heeft het Queensland Institute for medical Research in Australië onderzoek gedaan naar het effect van zonnebrand smeren. Zij hebben 903 kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan hun onderzoek. De helft daarvan heeft 4,5 jaar dagelijks zonnebrand opgesmeerd en de andere helft smeerde zich alleen in als ze de zon in gingen. De resultaten waren schokkend. Bij de ene helft die dagelijks trouw zonnebrand gesmeerd heeft, was de huid nauwelijks verouderd. Er waren minder pigmentvlekken te zien, de huid was elastischer en minder droog dan die van de andere helft. 

Smeer op de juiste manier
Daarnaast is het ook erg belangrijk hoe je de zonnebrand gebruikt. Vrijwel iedereen smeert namelijk te weinig. Een volwassene heeft gemiddeld 7 theelepels nodig, dat is 33 ml voor een smeerbeurt om van top tot teen jezelf om te toveren tot witte chocolade. Een keer smeren per dag is niet voldoende. Je moet dit ongeveer om de twee uur herhalen, ook als je zonnebrand waterproof is. Als je smeert, gebruik het product dan ook op de juiste manier. 

Make-up verpesten, dat hoeft niet
Gebruik jij het excuusje dat je geen zonnebrand kunt smeren omdat het je make-up verpest? Deze is na het lezen van dit artikel niet meer geldig. Er zijn vele dagcrèmes met spf. Zo bescherm je je huid tegen UVA-stralen en draag je toch nog foundation. Twee vliegen in één klap, right? Scheelt lekker veel tijd in de ochtend.

Smeer ook in de winter
Ga je dit jaar op wintersport? Vergeet niet je tube zonnebrand in je koffer te stoppen. Sneeuw reflecteert 80% van de UV-straling. Dit is twee keer zoveel als in de zomer en daarbij: hoe hoger je bent, hoe sterker de Uv-straling. In de winter is het dus zeker noodzakelijk om zonnebrand te blijven gebruiken. Blijf het daarnaast uiteraard ook in de andere twee seizoenen gebruiken.

Ons advies is dus dagelijks zonnebrand smeren. Het liefst om de paar uur zodat als je 75 bent je een beelschone huid hebt en je je kleinkinderen jouw beautygeheimpje kunt vertellen. Smeren, smeren, smeren dus! 

Bron: libelle.nl, dermakliniek.nl

Shop hier onze favoriete zonnebrand producten