Lifestyle

Mediteren eens uitproberen? Dit zijn de vijf voordelen die jij moet weten

We zien het misschien als zweverig, maar meditatie kan zeker een positief effect geven. Het is ook een mogelijkheid om dit te combineren met yogalessen. Zo heb je gelijk alles in één. Ben jij wel benieuwd geworden naar de voordelen van mediteren? Lees dan snel verder.

De vijf voordelen van mediteren die jij moet weten

1. Je kunt beter slapen 

Heb je slaapproblemen? Dan is mediteren echt een uitkomst. Door medidatie uit te voeren kan jij beter slapen. Voor het slapen nog even mediteren en klaar om het bed in te duiken! Het zorgt ervoor dat jij je gedachten op zij kan zetten. Daarnaast maakt het je hoofd rustig. Door met regelmaat te mediteren neemt ook de melatonine toe. Hierdoor val je sneller in slaap. Zo ben je overdag weer veel energieker.

2. Meer positiviteit en geluk

Ben je van plan om vaak te mediteren? Dan zal je meer geluk ervaren. Mediteren verlaagt stresshormonen en verhoogt gelukshormonen. Emoties en gedachten zullen voorbijkomen tijdens het mediteren, maar deze zijn niet overheersend. De focus ligt vooral bij ontspanning en innerlijk geluk. Het brengt je dichter bij jezelf.

3. Minder snel depressief

Dagelijks dertig minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat zeggen onderzoekers van de John Hopkins University. De onderzoekers vonden dat klachten als spanning, depressie en pijn verbeterde na een mindfulnessprogramma van acht weken.

4. Minder snel stress

Tijdens het mediteren ontspant jouw lichaam. De ontspanning in jouw lichaam reageert als het ware op jouw stress. Je hartslag, bloeddruk dalen en je ademhaling vertraagt. Je wordt rustiger en daardoor kan mediteren helpen om jouw stress te verminderen.

5. Het geeft je zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zit dit hoogstwaarschijnlijk in jouw gedachten. Je bent te kritisch en gaat er vanuit dat je minderwaardig bent. Door te mediteren ben je minder bezig met deze gedachten. Zo ben jij een stuk zelfverzekerder.

Bron: Meditationmoments.nl, Happywithyoga.nl | Beeld: iStock