Lifestyle

Sollicitatiebrief schrijven? Dit zijn de belangrijkste tips

Yes! Er is een vacature vrijgekomen bij het bedrijf waar jij héél graag aan de slag wil. Tijd om te solliciteren, want deze kans kun je niet laten schieten. Solliciteren doe je meestal met een sollicitatiebrief. En een sollicitatiebrief schrijven, dat kan nog behoorlijk moeilijk zijn. Je wilt er uitspringen, dus je zult er wel echt moeite in moeten stekken. Ga jij een sollicitatiebrief schrijven? Dit zijn de belangrijkste tips.

Sollicitatiebrief schrijven? De juiste aanhef
Alleen de aanhef kan al veel bepalen voor het succes van je sollicitatie. Zorg er daarom altijd voor dat de aanhef juist is. Begin een sollicitatiebrief nooit met ‘Beste meneer/mevrouw’, maar noem de persoon aan wie je de brief schijft altijd bij de achternaam. ‘Beste mevrouw ….’. Dit maakt de sollicitatiebrief al een stuk persoonlijker.

Sollicitatiebrief schrijven? Begin origineel
Een goed begin is het halve werk. Daarom moet de sollicitatiebrief naast een juiste aanhef, ook een pakkend begin hebben. Begin dus niet met ‘Hallo mijn naam is, ik ben … jaar oud en komt uit …’. Begin met een zin die boeiend is, zodat degene die je mailt door wil blijven lezen en geïnteresseerd in je raakt.

Sollicitatiebrief schrijven? Wees eerlijk
Omdat je de baan graag wilt hebben, kan het zo zijn dat je snel geneigd bent om te overdrijven. Probeer vooral eerlijk te blijven in je sollicitatiebrief, want daar kom je als het goed is al heel ver mee. Ze moeten je aannemen voor wie jij bent en voor wat jij te bieden hebt. Als je overdrijft in je sollicitatiebrief, en je de plek vervolgens bemachtigd, dan zul je waarschijnlijk al snel door de mand vallen. Probeer dit te voorkomen door eerlijk te zijn.
Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik een standaard lettertype
Er zijn allerlei verschillende lettertypes beschikbaar, maar probeer het toch echt bij de ‘normale’ lettertypes te houden. Dit leest duidelijker en komt ook een stuk professioneler over. Schrijf je sollicitatiebrief dus het liefst in een lettertype als Helvetica of Arial.

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik alinea’s
Een overzichtelijke sollicitatiebrief is makkelijker te lezen, dus probeer hier tijdens je sollicitatiebrief schrijven rekening mee te houden. Schrijf geen lange lap tekst, maar voeg alinea’s toe. Deel de brief bijvoorbeeld op in een introductie, een reactie op de vacature, waarom jij bij het bedrijf past, en een einde. 

Sollicitatiebrief schrijven? Voeg je cv toe
Voor alles wat je niet in je cv hebt staan, gebruik je je sollicitatiebrief. Probeer niet te verdubbelen. Je zet vaak je vaardigheden en werkervaringen in je cv, en kunt de rest van de informatie en je reactie op de vacature in je sollicitatiebrief schrijven.

Dan rest ons nog maar één boodschap: veel succes met solliciteren, you can do this!

Beeld: iStock