Health

Deze 8 feitjes over menstruatie kende je nog niet

Je zit niet lekker in je sas, je eet wat meer en misschien heb je zelfs lichamelijke klachten. Voor een hoop vrouwen is ongesteld zijn alles behalve een pretje. Hoewel het voor velen een normale maandelijkse bezigheid is, komt er bij ongesteldheid veel meer kijken dan je wellicht wist, want deze acht feitjes over menstruatie kende je vast nog niet.

1. De seizoenen hebben invloed op de hoeveelheid bloed dat je verliest
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die veel in de zon zitten minder bloed verliezen dan vrouwen die veel binnen zitten. Lekker naar buiten dus, máár vergeet je niet goed in te smeren met de juiste SPF.

2. De gemiddelde vrouw is ongeveer 38 jaar lang ongesteld
Meiden worden ongeveer rond hun twaalfde ongesteld en blijven menstrueren totdat ze in de overgang komen, dat is ongeveer rond je vijftigste. Volhouden, girls!

3. Slapen met een tampon is niet gevaarlijk
Er wordt wel eens gezegd dat je ‘s nachts nooit met een tampon in moet slapen. Dit is gelukkig helemaal geen probleem. Behalve als je nacht langer is dan acht uur. Een tampon langer dan acht uur dragen is nooit een goed idee, omdat er dan bacteriën ontstaan waardoor je een nare allergische reactie kunt krijgen. Ook wel het toxic shock syndrome genoemd. Ben je van plan om uit te slapen? Kies dan liever voor een maandverbandje.

4. Tampons kunnen over datum raken
Alhoewel je natuurlijk niks aan de tampon ziet veranderen, zit ook hier een houdbaarheidsdatum aan. Wanneer je ze ergens laat zwerven en ze na maanden weer vindt, kun je ze eigenlijk het beste weggooien. Als je de tampons in hun doosje laat zitten, zijn ze langer houdbaar.
5. Je menstruatie kost geld, een héle hoop geld
Er is berekend hoeveel een vrouw gemiddeld kwijt is aan haar menstruatie en alles wat hierbij komt kijken. Denk hierbij aan maandverband, tampons, anticonceptie, nieuw ondergoed of medicijnen. Alles bij elkaar opgeteld is dat ongeveer €10.000. Wow!

6. Zoveel menstruatiebloed verlies je echt
Als je je tampon of maandverband ziet dan lijkt het soms alsof je lichaam bijna leegstroomt. Gelukkig valt dat reuze mee. Tijdens een menstruatie verlies je namelijk vier eetlepels tot een half kopje bloed. 

7. Je libido is hoger tijdens je menstruatie
Vraag je je wel eens af waarom je altijd in de juiste vibe bent op het moment van je menstruatie? Dat komt doordat je menstruatie progesteron verlaagt in je lichaam. Dit is een hormoon dat zorgt voor een lager libido.

8. Je kunt wel degelijk zwanger worden tijdens je menstruatie
Waarschijnlijk is vaak aan je verteld dat je tijdens je menstruatie niet bevrucht kunt worden. Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Vooral bij vrouwen die een korte of onregelmatige cyclus hebben, is het mogelijk dat zij vroeg in hun cyclus al vruchtbaar zijn. Soms zelfs als ze nog ongesteld zijn. Daarnaast zijn spermacellen echte strijders die een paar dagen overleven in de baarmoeder. Wil jouw lover wel de rode zee bevaren? Doe dit dan voor de zekerheid toch veilig. Better safe, than sorry.

Bron: gezondheidsnet.nl, &c.nl, nsmbl.nl | Beeld: iStock