Lifestyle

Tanden flossen: zó moet dat

Je moet als het goed is nog een behoorlijk tijd door met je gebit, dus het is ontzettend belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Je tanden poetsen doe je waarschijnlijk regelmatig, maar doe je ook aan tanden flossen? Bij tanden flossen kun je meer vuil verwijderen dan met tanden poetsen en kom je op de moeilijkere plekken. Dit is alles wat jij moet weten over tanden flossen.

Waarom tanden flossen?

Tanden flossen is een goede manier om tandplak te verwijderen. En dit is belangrijk, want tandplak kan leiden tot tandsteen. Daarnaast kom je met tanden flossen goed tussen je tanden, waardoor je meer etensresten kunt verwijderen dan met alleen tandenpoetsen.

Je tanden flossen is geen hogere wiskunde. Echter is het wel belangrijk dat je even goed weet hoe het moet, omdat je er zo zeker van bent dat je je tandvlees niet beschadigd. Je kunt voor tanden flossen flosdraad, ragertjes en tandenstokers gebruiken. Ragertjes zijn dunne, flexibele ‘stokjes’ met daaraan een klein borsteltje. Deze zijn het makkelijkst in gebruik en in meerdere maten te koop. Zoek goed uit welke maat geschikt is voor jouw gebit, dus hoeveel ruimte jij tussen je tanden hebt zitten.

Hoe moet je tanden flossen?

Het maakt niet uit welk hulpmiddel je gebruikt (ragertjes of flosdraad), tanden flossen werkt op dezelfde manier. Was altijd je handen voorafgaand aan het tanden flossen, want zo komen er zo min mogelijk bacteriën in de buurt van je mond.

Wikkel de uiteinden van het flosdraad aan bij de handen om een vinger, de wijsvinger of middelvinger bijvoorbeeld. Pak het flosdraad nu tussen je duim en deze vinger, om goed grip te hebben. Het tanden flossen kan nu beginnen.
Druk het flosdraad tussen je tanden. Ga nu zigzaggen met het flosdraad, zodat je het vuil eruit haalt. Zorg ervoor dat je iedere kant op gaat met het tanden flossen, en dat je dus ook ieder stuk van de tand raakt. Let er goed op dat je niet te veel over je tandvlees flost, maar het draad echt alleen gebruikt voor het tanden flossen.

Als je aan een nieuwe tand begint, pak je een nieuw stukje flosdraad. Je kunt een ragertje wel voor je gehele gebit gebruiken. Hou er tijdens het tanden flossen rekening mee dat je iedere tand meepakt, en ook zeker je kiezen niet vergeet.

Bloed door tanden flossen
Het kan zo zijn dat je tandvlees gaat bloeden door het tanden flossen. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken, maar dat laat wel zien hoe belangrijk tanden flossen is. Na een tijdje tanden flossen zal je tandvlees niet meer bloeden, omdat het dan een stuk gezonder is.

Probeer tanden flossen iedere dag te doen, en houd dit ook echt vol. Alleen dan krijg je het gewenste resultaat. Plan bijvoorbeeld een vast moment per dag in, of leg flos of het raggertje op een handige plek. Tanden flossen kost helemaal niet veel tijd, maar je moet er gewoon een beetje aan wennen om het iedere dag te doen. 

Bron: sunstargum | Beeld: iStock