Health

Dit is de reden waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn

Cravings naar alles wat eetbaar is, pijn in je rug en ietwat sneller op de tenen getrapt dan normaal zijn voor vele vrouwen de kenmerken van ongesteld zijn. De ene keer zijn alle bijwerkingen heviger dan de andere keer, zo ook wat daar beneden gebeurt in geuren en kleuren. Dit is de reden waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn.

Waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn: verschillende kleuren menstruatiebloed
Ieder vrouwelijk lichaam is anders en dit is ook te zien in de kleur menstruatiebloed wat een vrouw afscheidt. De kleur en dikte van menstruatiebloed hangt ook af van het moment waarin je zit in je cyclus. Menstruatiebloed kan ook van kleur veranderen als er bijvoorbeeld iets in het lichaam verandert. Afhankelijk van de situatie verlies je roze-achtige, felrode of bruine tot zwarte menstruatie. Over de laatste categorie lees je hier meer.

via GIPHY

Waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn: oud bloed
Bruin menstruatiebloed is iets veelvoorkomends en vooral iets waar je je geen zorgen om hoeft te maken. Bruin menstruatiebloed is namelijk gewoon oud bloed. De kleur van bloed verandert naarmate het blootgesteld wordt aan zuurstof. Dus hoe langer het in aanmerking met zuurstof komt, hoe donkerder het bloed is. 

Het valt je misschien op dat je vooral aan het begin en het einde van je menstruatieperiode donkerder bloed verliest. Dit komt doordat je aan het begin en het eind van deze periode nog niet zo hevig ongesteld bent, of alweer minder, waardoor het bloed minder vloeit en het bloed langer de tijd nodig heeft om het lichaam te verlaten. Wanneer het bloed hier meer de tijd voor neemt, blijft het langer aan de vaginawand plakken waardoor er meer zuurstof bij het bloed komt, met als resultaat: bruine menstruatie.

Waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn: kan het kwaad?
In principe betekent bruin menstruatiebloed niks ergs, maar als je nog nooit last van bruin menstruatiebloed hebt gehad en het nu ineens zodanig aanwezig is dat het opvalt, kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad. Wanneer je tussen je menstruaties door bruine bloedvlekjes in je ondergoed vindt, ook wel spotting genoemd, dan is het ook verstandig om je huisarts te benaderen. 

Waarom je menstruatiebloed bruin kan zijn: wanneer moet je oppassen?
Ja, zeker. Zoals je eerder las kan de kleur van je menstruatie iets zeggen over veranderingen in je lichaam. Hierbij spreken we mogelijk over bloedarmoede, waarbij je menstruatie waterig is of een SOA, waarbij de menstruatiekleur grijsrood of oranje is. Twijfel je over de gezonde kleur van je menstruatie? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Better safe, than sorry.
Bron: gezondheidsnet.nl, libresse.nl | Beeld: iStock